‘Zorg zie ik als een verplichting’ #jongemantelzorger

Dag in dag uit zorgt de Rotterdamse Ayse Dogan (17) voor haar zusje Feray (16) en zus Filiz (26). Beide zussen zitten in een rolstoel en zijn licht verstandelijk gehandicapt. Ze hebben bij veel dingen hulp nodig.

„Ik neem de zorg deels op me, omdat ik dit zie als een verplichting”, vertelt Ayse aan Metroneiuws. „Ik kan deze zorg niet volledig overdragen aan mijn ouders en dan ondertussen buiten mijn leventje leiden. Ik vind dat ik ook verantwoordelijk ben.” Toch heeft ze een aardig sociaal netwerk opgebouwd. „Mijn vrienden houden er rekening mee. Ook heb ik een heel goede vriendin, zij heeft een heel leuke band met mijn zussen en helpt ze ook zodra het nodig is.”

Ook op de opleiding (Ayse studeert voor onderwijsassistent) weten ze van haar thuissituatie. „Het heeft geen invloed op mijn schoolprestaties. Maar omdat ik deze opleiding volg, leren wij ook veel over speciale scholen. En dan ben ik vaak een van de weinigen die daar best veel over weet.” Vaak krijgt ze complimenten als ze vertelt wat ze allemaal doet voor haar zussen. „Vaak zeggen mensen ook dat het erg moeilijk is. Ze proberen te doen alsof zij het snappen, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo.”

ayse-jonge-mantelzorger

Leuk
Wie denkt dat mantelzorg geven altijd zwaar en saai is, zit er volgens Ayse naast. „Ik vind het heel leuk, want je biedt mensen hulp. Ook krijg ik een betere band met mijn zussen, en kan ik ze steunen.” In de toekomst wil ze haar zussen blijven helpen. „Als ik later getrouwd ben, neem ik desnoods een huis bij mijn zussen in de buurt, zodat ze zelf makkelijk langs kunnen komen of ik snel bij ze kan zijn als het nodig is.”

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top