DementieOnline: Zorg voor de mantelzorger

‘Hoe slaapt u ’s nachts?’ … ‘Goed…’.
‘Hoe vaak staat u ’s nachts op?’… ‘Niet zo vaak …’
‘Hoe vaak was u afgelopen nacht op?’… ‘Twaalf keer …’
Kortom, weer een slapeloze nacht voor de mantelzorger van iemand met dementie! Het bieden van zorg aan een naaste met dementie trekt een enorme wissel op de lichamelijke en emotionele gezondheid van de mantelzorger. Toch herkennen veel mantelzorgers de signalen niet die er op wijzen dat het met henzelf niet zo goed gaat. Of ze ontkennen die signalen. Want wie zorgt er voor hun naaste als ze zelf even rust nemen?

Zorg voor een ander
Als je echter oververmoeid bent, dan kun je ook niet meer goed voor een ander zorgen. Je bent snel geïrriteerd en kunt geen geduld meer opbrengen. Een goede vergelijking is een vliegtuig waarin de druk in de cabine weg valt. Ouders moeten dan eerst zelf het zuurstofmasker opzetten voordat ze hun kinderen daarbij helpen. Als je zelf niet genoeg zuurstof krijgt, kun je ook je kinderen niet meer helpen. Die vergelijking kun je doortrekken naar iemand die zorgt voor een naaste met dementie. Hoe kun je nog goed voor je partner zorgen als je zelf uitgeput bent doordat je bijvoorbeeld nachten achter elkaar nauwelijks aan slapen toe komt?

Signalen
Zorgen voor een naaste met dementie is zwaar. Er is vrijwel geen mantelzorger die daar op den duur niet gestrest van wordt. Het is daarom belangrijk dat je de signalen van stress bij jezelf herkent. Die signalen zijn bijvoorbeeld zelfs ontkennen dat je naaste de ziekte dementie heeft, boos zijn op je naaste met dementie of boos zijn op anderen, snel emotioneel zijn, steeds minder sociale contacten hebben, uitputting, angst en een toename van gezondheidsproblemen bij de mantelzorger.

dementie-online

Hulp
Herken je bij jezelf of bij iemand uit je naaste omgeving deze stresssignalen, dan is het belangrijk hulp te zoeken. Ga dan naar de huisarts en praat er over, en vraag familie of vrienden om hulp en steun. En maak – als je dat nog niet deed – gebruik van de reguliere zorg. Vraag de huisarts naar de mogelijkheden. Is er bijvoorbeeld een casemanager beschikbaar of kan je partner met dementie naar dagbehandeling. Regel deze hulp niet alleen voor de korte termijn, maar kijk ook verder vooruit omdat dementie helaas na verloop van tijd verergert. Naast de hulp in de directe omgeving, kan mee doen aan de cursus van DementieOnline ook helpen. Daar komt onder andere aan de orde hoe je hulp in je naaste omgeving zou kunnen organiseren en ga je daarmee ook aan de slag door er een plan voor te maken. De digitale coach kijkt mee en geeft advies.

Zorg jij voor een naaste met dementie? Dat is ingrijpend voor alle betrokkenen. DementieOnline biedt informatie, tips, advies en een online cursus voor mantelzorgers. Zodat je nog beter voor jouw naaste met dementie kunt zorgen. Benieuwd wat DementieOnline voor je kan betekenen? Neem dan eens een kijkje op hun website en bekijk bijgaand filmpje:

Je staat er niet alleen voor want zorgen doe je samen!

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top