skip to Main Content
Ik Kan De Zorg Toch Niet In Mijn Eentje Dragen?

Ik kan de zorg toch niet in mijn eentje dragen?

Vandaag plaatsen we het verhaal van Agaath, die er behoorlijk doorheen zit:

“Ik zorg voor mijn moeder van 79, die dementie heeft. Mijn moeder heeft altijd aangegeven dat zij niet naar een verpleeghuis wilde. Mijn drie zussen en ik respecteerden dat. Toch werd het moeilijker toen mijn moeder ineens hard achteruit ging en echt niet meer alleen kon wonen. Omdat ik als enige van de kinderen alleenstaand en kinderloos ben, werd destijds min of meer van mij verwacht dat ik bij mama zou intrekken. Ik deed het uiteindelijk maar wel met de uitdrukkelijke beloften van mijn zussen, dat zij mij zouden helpen met de zorg en dat ik mijn vrijheid niet helemaal zou hoeven inleveren.

In het begin kwamen ze hun beloften na en kon ik af en toe weg. Na een tijdje echter kwam het steeds vaker voor dat ze me op het laatste moment afbelden. Altijd was er iets met hun kinderen waardoor ze mij lieten zitten. Dat accepteerde ik dan omdat ik wel snap dat kinderen in bepaalde gevallen voor gaan.

Nu is het echter zo, dat moeder steeds harder achteruit gaat en eigenlijk niet meer alleen gelaten kan worden. Dat is echt onverantwoord. Maar inplaats dat mijn zussen hun bijdrage wat opvoeren doen ze geen stap extra. Ik zit daar mee en kan in wezen nooit meer weg. Ik heb dit aangegeven bij mijn zussen. Tot mijn grote verdriet en verbazing vinden ze alledrie dat ik dat maar zelf moet oplossen en dat zij al genoeg doen. Ze doen echt niet veel meer dan ieder per week een uurtje koffiedrinken en mooi weer spelen bij mijn moeder.

Ik heb diverse instanties aangeschreven en heb uiteindelijk hulp gekregen van de thuiszorg en van een vrijwilligers organisatie.  Hele lieve en bekwame mensen maar er is een groot probleem. Mijn moeder weigert alle hulp van deze ‘buitenstaanders’ en wil alleen dat haar dochters haar helpen. Toen ik op aanraden van de vrijwilliger toch een uurtje wegging, is mijn moeder volledig over de rooie gegaan en is haar zelfs aangevallen. Ze staat nu te boek als agressief terwijl ze dat eigenlijk nooit was. Ik durf nu niet meer weg te gaan en mijn zussen weigeren om voor mij in te vallen.

Ik heb mijn zussen inmiddels laten weten dat ik dit echt niet vol hou en dat ik erover denk om mijn moeder toch te laten indiceren voor een verpleeghuis. Mijn zussen zijn woest want:”We hebben haar beloofd dat ze thuis mocht blijven wonen.” Ik voel me ontzettend rot want ze hebben gelijk met dat laatste. We hebben het haar beloofd. Maar niemand kan toch verwachten dat ik de zorg in mijn uppie draag? ”

Heb je suggesties voor Agaath? Schrijf ze in een reactie onder dit bericht of stuur een mail naar info@mantelzorgelijk.nl. Wij zorgen dan dat Agaath alles ontvangt.

 

 

 

 

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X