skip to Main Content
Ik Zorg Voor Mijn Moeder #mantelzorgverhaal

Ik zorg voor mijn moeder #mantelzorgverhaal

Ik heb altijd als administratief medewerkster gewerkt en ik ben pas twee jaar geleden met pensioen gegaan. Het was waarschijnlijk de juiste tijd om te stoppen met werken, want nu ben ik fulltime mantelzorger voor mijn moeder van 97.

De laatste twee jaar is haar dementie erger geworden en ondanks dat ze fysiek gezond is, lijkt ze in haar hoofd steeds meer kwijt te raken. Ik besef me dat de realiteit is dat ik, op mijn 67ste, voor een 97-jarig kind zorg. Ik begin me te beseffen hoe verwoestend dementie is, niet alleen voor de persoon zelf, ook voor de mantelzorger. Ik heb erg veel geduld, maar dat begint nu steeds minder te worden omdat ik te maken heb met een vrouw die gevangen zit in een wereld die ik helemaal niet begrijp. Ik hoop dat ik op den duur leer hoe ik hier mee om moet gaan.

Ze laat me geen moment alleen en omdat ze bij mij woont, heb ik er 24 uur per dag mee te maken. Ik ben een levendige vrouw van 67, ik ben goed opgeleid en had een leven buiten deze vier muren. De korte uitjes, boodschappen doen of naar de stomerij brengen geen verlichting of afleiding. Ik heb wel iemand die haar gezelschap houdt als ik even weg ben, maar mijn hoofd is zo gericht op hoe zij zich gedraagt, dat ik alles zo snel mogelijk doe zodat ik gauw weer thuis ben. Meestal doe ik niet eens alles wat ik wil of moet doen, omdat ik in mijn hoofd met haar bezig ben. Als het kan neem ik haar mee, maar het feit dat ze voortdurend zegt dat ze naar huis wil, maakt dat best lastig.

Op dit moment is er geen sprake van een verzorgingshuis. Ze was er altijd voor mij, toen ik trouwde, toen ik door een scheiding ging, bij de geboorte van mijn twee zoons, toen ze me hielp me bij het kopen van mijn eerste huis en voor zoveel andere dingen. Ik heb het gevoel dat het mijn plicht is om tot het einde toe voor haar te zorgen. Ze heeft ook tot haar 88ste voor mijn vier kleinkinderen gezorgd. Nu is het mijn beurt. Ik kan het moreel en vanuit plichtsgevoel gewoon niet over mijn hart verkrijgen om haar in een verzorgingshuis te plaatsen. Ik heb geen idee wat de toekomst brengt, maar ik kies er nu bewust voor om mantelzorger voor mijn moeder te zijn.

Auteur onbekend

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X