Zijn dit goede tips voor het omgaan met kinderen en volwassenen met autisme?

Mantelzorgers die voor een kind of volwassene met autisme zorgen, zijn de beste ervaringsdeskundigen op het gebied van communicatie. Dat merken we iedere keer als we tips delen over omgaan met autisme – we krijgen hele inhoudelijke reacties, die duidelijk laten zien: praten met mensen met autisme is maatwerk.

Vandaar dat ik bijna huiverig ben om dit vrij algemene lijstje met tips uit het boek “Communicatiekwesties bij autisme en syndroom van Asperger” te delen. Zijn de tips te oppervlakkig? Kun je de verschillende ziektebeelden en individuele aspecten van karakter en persoonlijke situatie wel over een kam scheren? Of kun je als je je aan deze vijf suggesties houdt weinig verkeerd doen?

Eigenlijk is het simpel. Juist mensen die niet dagelijks met autisme te maken hebben, hebben behoefte aan een leidraad. Want mensen met autisme hebben écht een andere manier van communiceren. Meestal verwachten we dat zij zich aanpassen aan de taal van de ‘normale’ wereld. En je kunt het gewoon omdraaien: als wij op een paar dingen letten, wordt het over de grote lijn gemakkelijker voor degene met autisme. Hier zijn de vijf belangrijkste tips voor de communicatie met autistische kinderen én volwassenen:

Houd je boodschap zakelijk en relevant. Als je veel ‘vage of lege woorden’ gebruikt, geeft dat te weinig informatie en dat is verwarrend.
Dus niet: ‘De schade was aanzienlijk’.
Maar wel: ‘De schade bedroeg € 6.000 euro’.

Vermijd beeldspraak. Mensen met autisme lezen zelden tussen de regels door, en nemen woorden vaak letterlijk. Zelf zeggen ze precies wat ze bedoelen, zonder hun boodschap te verpakken in omschrijvingen.

Communiceer zo veel mogelijk met woorden in plaats van met lichaamstaal of gelaatsuitdrukkingen.

Houd voldoende afstand. Veel mensen met autisme zijn hypersensitief en kunnen bang zijn om aangeraakt te worden door mensen die te dichtbij komen.

• Benader een autistisch persoon niet te snel, en niet van achteren.

Bron: Communicatiekwesties bij autisme en syndroom van asperger, Olga Bogdashina, Garant, € 31,-

En nu ben ik benieuwd naar jullie feedback!

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top