skip to Main Content

Zeulen met zijn hele hebben en houden #alsmijnvader #dementie #mantelzorg

Hoe kleiner de leefwereldje van mijn vader wordt, hoe meer spulletjes hij dicht bij zich wil houden. Althans, zo lijkt het. Al weken zie ik dat zijn toilettas en een plastic tasje gevuld zijn met dingen uit zijn slaapkamer. Persoonlijke zaken, toiletartikelen, sigaren, foto’s van mijn moeder, de kaarten die hij ontving van allemaal hele lieve bekenden, de afstandbediening van zijn tv maar de laatste dagen ook spullen die heel niet van hem zijn. (sorry medebewoners)

Papa zeult ermee en brengt ze uiteindelijk naar de gemeenschappelijke huiskamer. Ergens hoop ik dat dat een goed teken is dat hij ze daar neerzet. Dan voelt hij zich waarschijnlijk thuis. Maar het is ook lastig want elk bezoek is er wel iets dat hij kwijt en dan moet je gaan zoeken. Daar kan je een behoorlijke tijd mee bezig zijn. Nu weet ik dat ik het meest succes heb, als ik op zoek ga naar die twee tassen. Daar bewaard hij het meeste.

Dingen verplaatsen is een bekend fenomeen bij iemand met een vorm van dementie. Het heeft met onrust te maken. Zo ook het niet meer herkennen van voorwerpen. Mensen met een gevorderde dementie kunnen bijvoorbeeld een boterham zien, maar niet weten waarvoor die dient, of niet weten hoe ze die kunnen opeten. Af en toe ben ik totaal ontstelt, als dat gebeurt terwijl ik bij papa op bezoek ben. Het is voor een gewoon denkend mens af en toe echt niet te bevatten wat er in zo’n dement hoofd speelt.

Deze week heb ik (onder het genot van een 0% wijntje en een zoutje van zijn EEVer) een filmpje gemaakt over die tassen. Papa heeft geen idee wat de tassen in de huiskamer doen en wie die spullen er ingedaan heeft. En hoe in godsnaam komen die zoutjes daar? 😅

 

 

 

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X