Zes beroemde kunstenaars en artiesten met autisme

Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis, waarbij de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier werkt. Mensen met autisme kunnen vaak helemaal op kunnen gaan in detail, terwijl ze het weer moeilijk vinden om informatie tot een geheel te integreren. Ook is het moeizaam onderhouden van sociale contacten een kenmerk, en zijn ze vaak analytisch van aard. Feit is dat er meer dan genoeg mensen, van zangers tot schilders, het ver hebben weten te schoppen. Zes beroemde kunstenaars en artiesten met autisme:

bob-dylan

 

Bob Dylan (1941)

De legendarische Amerikaanse muzikant en kunstenaar is geboren in Duluth, Minnesota. In 1961 verliet hij school en trok hij naar New York, waar hij in verschillende clubs in Greenwich Village speelde. In 1962 tekende hij zijn eerste contract en kwam zijn carrière officieel van de grond. Hij voelde zich erg onder druk staan, en een motorongeluk in 1966 greep hij aan om even uit zijn gejaagde bestaan te ontsnappen. In 2000 won hij zijn eerste Oscar en de Polar Music Award. Men denkt van Dylan dat hij het syndroom van Asperger heeft, hoewel dit nooit officieel is bevestigd.

 

daryl-hannah

Daryl Hannah (1960)

Daryl Hannah, geboren in Chicago Illinois, is een Amerikaanse actrice. Ze begon haar carrière op 17-jarige leeftijd en heeft inmiddels in meer dan 50 films gespeeld, waaronder in de beroemde kaskraker Kill Bill. In een interview met People Magazine onthulde zij haar diagnose autisme, die naar haar eigen zeggen op jonge leeftijd werd ontdekt.

 

11-dec-2016-04-57-25

 

Andy Warhol (1928 – 1987)

Van de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol wordt gedacht dat hij autistisch was. Warhol, geboren in 1928 in Pittsburg, was een van de protagonisten van de popart in de VS. Hij is vooral bekend om zijn contrastrijke schilderijen en zeefdrukken van alledaagse producten. Warhol overleed in zijn slaap aan de gevolgen van hartritmestoornissen in 1987.

 

 

woody-allenWoody Allen (1935)

Woody Allen is een Amerikaanse acteur, regisseur, scenarioschrijver, komiek en muzikant. Hij is geboren in New York City. Zijn films werden maar liefst 23 keer genomineerd voor de Academy Awards. Zijn meest bekende films zijn onder andere Annie Hall, Midnight in Paris en Manhattan. Ook voor Allen geldt dat men vermoed dat hij autistisch is, hoewel dit nooit bewezen is.

 

mozart

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)

Mozart was een componist, pianist en violist uit de klassieke periode. Hij leefde geïsoleerd en was toegewijd aan zijn kunst. De componist stond bekend om zijn onbeleefde gedrag en stemmingswisselingen. Schriftelijke bewijzen wijzen erop dat hij autistisch was. Nog steeds worden Mozarts muzikale experimenten als inspiratiebron gebruikt voor hedendaagse muziek.

david-byrneDavid Byrne (1952)

De Schotse David Byrne is een muzikant die nu in Amerika woont. Hij was altijd al geïnteresseerd in muziek, maar werd door het schoolkoor afgewezen. Hij leerde gitaar spelen en zette in 1971 zijn eigen band op: Talking Heads. Later ging hij ook als solo-artiest aan de slag en maakte hij soundtracks van diverse films, waaronder Wall Street. Byrne heeft het syndroom van Asperger. Naar eigen zeggen was hij vroeger een ‘vreemde jongeman.’

 

 

Dit blog verscheen op de website van Nora de Ruyter (1983). Nora is geboren in Wognum en afgestudeerd aan de School voor Journalistiek te Utrecht. Enige jaren later is zij zich gaan toeleggen op het schrijven van korte verhalen en romans. 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top