skip to Main Content

Zelfbeeld van iemand die lijdt aan dementie…

Nu ik van dichtbij meemaak hoe mijn vader langzaam maar zeker verandert door de ziekte dementie, vraag ik mezelf dikwijls af hoe hij zichzelf eigenlijk ziet. Ik dacht werkelijk dat hij een beeld voor ogen had van een man, in de kracht van zijn leven. Bijzonder dat ik de afgelopen week een artikel op de website flabber.nl tegenkwam, wat het absolute tegendeel aantoonde…

man-met-alzheimer-zelfportretten1
Zelfportretten van de kunstenaar William Utermohlen

Bij William Utermohlen (1933 – 2007) werd in 1995 Alzheimer gediagnosticeerd. Hij maakte gedurende een periode van vijf jaar een serie aangrijpende zelfportretten en gaf daarmee een unieke inkijk in de ontwikkeling van de ziekte.

Nadat in 1995 de ziekte van Alzheimer bij de kunstenaar was geconstateerd, veranderde zijn stijl dramatisch. De dikkere verfstroken en meer ruwe vlakken maakten zijn werk een stuk primitiever en intenser. Door de jaren heen roepen ze steeds meer heftige emoties op zoals verdriet, frustratie en depressie.

Een behoorlijke eyeopener voor mensen zoals ik, die zorgen voor een dierbare met een vorm van dementie! Het volledige artikel kun je teruglezen onder deze link

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X