skip to Main Content
Zeg Mij Na: Ik Ben Een Goeie Mantelzorger

Zeg mij na: ik ben een goeie mantelzorger

Haar vrienden vinden dat Kim, 52, fantastisch goed voor haar moeder zorgt. Ze ziet haar moeder vrijwel iedere dag, en anders belt ze haar. Ze brengt haar moeder maaltijden in haar appartement, dat onderdeel uitmaakt van een wooncomplex voor ouderen. Hoewel haar moeder zware arthritis en talloze andere kwalen heeft, ziet ze er blij en gelukkig uit.

Als haar vrienden Kim prijzen en vertellen wat een fantastisch werk ze doet, krimpt ze altijd ineen. Ze kan het niet hebben om complimenten te krijgen want die klinken haar altijd vals in de oren, alsof ze op de een of andere manier iedereen voortdurend voor de gek houdt. Haar vrienden zien bekwaamheid en toewijding maar Kim ziet alleen haar eigen onvermogen,

Zelfs wanneer haar moeder haar overvloedig bedankt voor alles dat ze doet, denkt Kim alleen aan die dagen dat ze haar moeder niet wilde bezoeken, dat ze ooit een belofte aan haar moeder niet was nagekomen of dat ze niet zoveel doet als andere dochters klaarblijkelijk doen. Mantelzorger zijn is moeilijk. Voor Kim is het nog moeilijker omdat ze vervuld is van schaamte.

Schrijfster Brene Brown zegt dat schaamte het intens pijnlijke gevoel is van geloven dat we gebreken hebben (niet perfect zijn) en derhalve geen liefde en verbondenheid verdienen. Als schuldgevoel betekent dat we een slecht gevoel hebben vanwege iets dat we gedaan (of niet gedaan) hebben, dan betekent schaamte dat we een slecht gevoel hebben over wie we zijn. Dit komt meestal voort uit de kindertijd, waarin we ons onvoldoende geliefd voelden, met gevolg dat we als volwassenen geen liefde kunnen accepteren. We beoordelen onszelf hard en onderkennen onze prestaties niet. Veel hardwerkende mantelzorgers lijden onder schaamte, zelfs als ze bijna overwerkt zijn van alles dat ze doen. Helaas is het uitbannen van schaamte niet makkelijk. Familieleden die ergens anders wonen en ook de zorgontvangers die kritiek geven, subtiel of duidelijk, maken het er niet beter op voor de mantelzorger.

Wat je kunt doen: je schaamtegevoel onderkennen. Veel mantelzorgers nemen het zichzelf vreselijk kwalijk dat ze wel eens een doktersafspraak vergeten of dat er wel eens kleine dingen de mist in gaan. Perfectie is niet vereist voor deze baan! Neem eens een stapje terug en ga bij jezelf te rade: vind je alles wat je goed doet vanzelfsprekend en ben je alleen gefixeerd op wat er af en toe verkeerd gaat?

Geloof niet klakkeloos alles dat je denkt of voelt. Anderen hebben mogelijk een realistischer beeld van jou. Als je een compliment krijgt, laat die positieve beoordeling dan je eigen zelfkritiek verzachten. Er is wel een uitzondering: als familieleden het je moeilijk maken en kritiek hebben op de manier waarop je de zorg aanpakt, negeer hun oordeel. Je bent dan beter af om naar andere mantelzorgers te luisteren, die precies weten waar jij mee bezig bent en doorheen gaat. Zij kunnen dat wat je doet meer accuraat beoordelen.

Bescherm jezelf tegen negatieve kritiek. Vaak hebben de mensen met de meeste schaamte specifieke triggers (of critici) die maken dat ze zichzelf nog slechter voelen. Die oudere zus, die het goed bedoeld maar haar oordeel altijd klaar heeft en zogenaamd opbouwende kritiek geeft, kan veroorzaken dat jij jezelf nog veel meer dingen gaat verwijten en vreselijk slecht over jezelf gaat denken. Wees ervan bewust dat dit soort interacties kunnen optreden en bescherm jezelf door jezelf ervan te overtuigen dat jouw zus noch jou, noch jouw verantwoordelijkheden voor de zorg begrijpt. Jij doet je best en bent degene die de klus klaart!

Maak onderscheid tussen het heden en het verleden. Schaamte is de manier waarop het verleden ons achtervolgt en ons oude, negatieve boodschappen stuurt over onszelf. Die boodschappen zijn niet actueel meer, en zijn geen afspiegeling van onze huidige vermogens om de actuele mantelzorgtaken te vervullen. Beoordeel jezelf op wat je nu, en iedere dag bereikt. Onthoud ook dat je net zo aardig voor jezelf moet zijn als voor de persoon die het geluk heeft dat hij of zij jouw zorg mag ontvangen.

www.aarp.org

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X