skip to Main Content

Wrijven helpt niet…

Rond 1935 kwam het maagzuur neutraliserende geneesmiddel Rennie op de markt. Veel mensen kunnen zich de slogan voor dit eerste geneesmiddel voor aan maagzuur gerelateerde klachten waarschijnlijk nog wel herinneren: “Wrijven helpt niet, Rennies wel.” Tegenwoordig gebruiken jaarlijks bijna 3 miljoen mensen een protonpompremmer (PPI) om de aanmaak van maagzuur te remmen.

Protonpompinhibitoren remmen de maagzuurproductie door het enzym te blokkeren dat het zuur in de maag “pompt”. Het middel dat als eerste geïntroduceerd werd, was Omeprazol (Losec). Dit is nog steeds het meest bekende medicijn voor dit soort klachten. (Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen (www.sfk.nl). Andere verkrijgbare middelen zijn bijvoorbeeld Nexium en Prevacid (Lansoprazole).

Duitse onderzoekers kwamen er recentelijk achter dat mensen van 75 jaar en ouder, die deze medicijnen regelmatig gebruiken, 44% meer kans hebben om dementie te ontwikkelen dan ouderen die deze middelen niet gebruiken. Uit het onderzoek blijkt dat het verband tussen maagzuurremmers en dementie wel degelijk is aangetoond, maar er is (nog) geen oorzaak en effect verhouding, met andere woorden: geen onomstotelijk bewijs.

Om oorzaak-en-effect verhoudingen tussen langdurig PPI gebruik en de mogelijke effecten op cognitieve problemen bij ouderen te evalueren, is meer gerandomiseerd klinisch onderzoek nodig in de toekomst,” zegt Britta Haenisch van het Duitse centrum voor neurodegeneratieve ziekten (DZNE) in Bonn. “In de tussentijd dienen de artsen de richtlijnen voor gebruik van PPI’s aan te houden, om het overmatig voorschrijven en onjuist gebruik van deze middelen te voorkomen.”

Volgens de Duitse auteurs van het onderzoek lijkt het erop dat PPI’s de niveaus van amyloid-beta en tau beïnvloeden, eiwitten die geassocieerd worden met Alzheimer’s. PPI gebruik kan ook tot een tekort aan vitamine B12 leiden, wat eveneens aan cognitieve achteruitgang wordt gekoppeld.

Om het mogelijke verband tussen PPI’s en dementie te testen, verzamelden de Duitse onderzoekers gegevens van een grote Duitse verzekeringsmaatschappij, van bijna 74.000 senioren van 75 jaar en ouder. De gegevens werden bijgehouden van 2004 tot 2011 en bevatten ook diagnoses en doktersrecepten. Ongeveer 2.950 patiënten gebruikten regelmatig PPI’s, en vergeleken met patiënten die deze middelen niet gebruiken, bleek het risico op dementie bij hen 44% hoger te zijn.

Hoewel de resultaten van dit onderzoek intrigerend zijn, is er voor artsen nog niet voldoende bewijs om hun patiënten te waarschuwen voor maagzuurremmers. Eén van de belangrijkste tekortkomingen van het onderzoek is dat de onderzoekers niet naar risicofactoren als voeding en lichaamsgewicht hebben gekeken. Ondanks dat is het volgens sommige artsen toch geen slecht idee om patiënten te laten stoppen met het nemen van maagzuurremmers, en naar alternatieven te zoeken.

Als mensen echter brandend maagzuur willen voorkomen zonder gebruik van maagzuurremmers, moeten ze proberen op geregelde tijden kleinere porties eten, en het gebruik van chocolade, cafeïne, alcohol, fastfood en sterk gekruid voedsel te beperken. Overgewicht speelt ook een belangrijke rol bij de aanwezigheid van brandend maagzuur, dus een paar kilootjes kwijtraken kan een gunstige uitwerking hebben. Daarnaast kan het helpen om na de maaltijd rechtop te blijven zitten of staan, dus vlak na het eten niet bukken of gaan liggen.

Het onderzoek verscheen op 15 februari 2016 in JAMA Neurology, een medisch tijdschrift gepubliceerd door de American Medical Association.

human-s-stomach-microscopic-view-1-1156480

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
X