De wondere wereld van miMakker Sophie: “Zoiets voel je hoor!” #dementie

 

“Hallo, is daar iemand, ik lig hier dood te gaan! Komt er nog iemand?”, klinkt luid en duidelijk in een Goois accent vanuit de kamer van mevrouw van Walraven. miMakker Sophie, die het indringende roepen van mevrouw hoort, blijft in de deuropening staan. “Hallo, is daar iemand?” roept mevrouw nogmaals. “Oh ben jij het”, reageert ze op een rustige toon wanneer ze Sophie ziet staan. “Kom er maar in hoor, er komt toch niemand. Ik lig hier gewoon dood te gaan en ze komen niet. Ja zoiets voel je hoor, dat je dood gaat.”

Op het moment dat Sophie een stap de kamer in zet, ontdekt ze dat haar rode neus wat begint te zakken. Het elastiekje wat ze gebruikt om haar neus op z’n plek te houden, lijkt niet meer zo strak te zitten. Onverstoorbaar blijft ze staan met haar handen achter haar hoofd om het elastiekje weer een beetje strakker te krijgen.

“Wat is er? Wat doe je allemaal?” vraagt mevrouw van Walraven nieuwsgierig. Maar Sophie blijft strak voor zich uit kijken, houdt haar adem in en zegt niks. Het is even doodstil in de kamer.

Dan vraagt mevrouw, net wanneer het elastiekje weer een nieuw knoopje heeft: “Of heb je jeuk?” Zichtbaar opgelucht knikt Sophie heftig. “Oh ik heb ook zo’n jeuk”, zegt mevrouw en ze komt wat rechter op in bed zitten. “Hier, op m’n rug.” Sophie doet een stap naar mevrouw en begint haar zacht op haar rug te krabbelen. “Oh heerlijk, dank je wel”, zucht mevrouw met een gelukzalig gezicht.

Wanneer Sophie even later de kamer verlaat, is mevrouw er nog steeds van overtuigd dat ze snel dood zal gaan. “Zoiets voel je hoor, maar dat hoef ik jou niet te vertellen! Fijn dat je er was”, herhaalt ze nog even haar weemoedige boodschap.

Mevrouw van Walraven is inmiddels overleden. Ze heeft samen met Sophie na deze dag nog menig avontuur beleefd. Ze ontstonden doordat Sophie mevrouw in haar waarde liet en ze zonder oordeel mee ging in haar beleving. Het blijft voor mij het mooiste, dankbaarste en ontroerendste beroep in de zorg, miMakker.

Gerja

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top