Wmo: “Niet lullen, maar poetsen”

“Ouderen horendol”, kopte De Telegraaf vorige week zaterdag naar aanleiding van een onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland naar zorg en ondersteuning thuis. 

Mensen ervaren onervaren of onwillende ambtenaren en hebben moeite om de juiste hulp te krijgen. ANBO herkent de signalen, en benadrukt dat de oplossingen al voorhanden zijn. “We merken grote verschillen in gemeenten en zeggen dat het overal een janboel is, gaat veel te ver. ANBO heeft vorig jaar op basis van de Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo) spelregels opgesteld, die door veel gemeenten al geïmplementeerd zijn. Op die manier wordt de geleverde hulp en zorg eenvoudig veel beter. Bovendien stimuleren we gemeenten om samen te werken en van elkaar te leren met de Pluim voor gemeenten. Zo maken we zorg en hulp écht beter”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. ANBO pleit al een tijdje – met mantelzorgers, cliënten, werknemers, gemeenten en zorgorganisaties – voor meer geld voor zorg en hulp thuis, omdat dáár de afgelopen kabinetsperiode flink bezuinigd is.

Onderzoek onder 4500 betrokkenen

De Patiëntenfederatie zegt de knelpunten te clusteren zijn in vijf overkoepelende thema’s: passende zorg, ontlasting informele zorg, woonaanbod, samenhang en afstemming en hulp(middelen) via de gemeente. De oplossing zou liggen in ‘een coalitie van partijen die meedenkt over wat er nodig is om de knelpunten op te lossen’ (…) en ‘een breed gedragen programma voor een ouderenvriendelijke samenleving’. ANBO gelooft daar niet in. Den Haan: “Er zijn al zoveel goede voorbeelden en goede werkwijzen. Én er is heel veel onderzoek gedaan door adviesbureau’s. Het is volkomen onnodig om nu een nieuw praatgroepje te starten; gemeenten moeten gewoon aan de slag. Bovendien zijn er centrale regels , die aanbevolen worden door het ministerie van Volksgezondheid, door de ANBO-spelregels. De kaders liggen er al lang. Ik zeg: niet lullen, maar poetsen.”

Spelregels voor gemeenten

Spelregels, versie voor burgers

Bron: anbo.nl

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top