skip to Main Content

Wist je dat? Tips en Weetjes voor de mantelzorger

Beleef je smaak

Wist je dat door chemotherapie de smaakbeleving van kankerpatiënten kan veranderen of zelfs helemaal verdwijnen? Het eten wordt voor de patiënt dan een extra opgave, terwijl dit hen juist moet sterken tijdens de behandeling. Stichting ‘Beleef je Smaak’ heeft in samenwerking met IntermeZZo en kookboekenschrijfster José van Mil de folder ’40 tips en tricks’ om kankerpatiënten en hun familie te helpen bij problemen met eten, gelanceerd op hun website.

Een aantal tips uit de folder die de smaakbeleving en eetlust van kankerpatiënten kunnen helpen zijn bijvoorbeeld:

Mes, lepel en vork:
Metaal in de mond kan soms heel naar aanvoelen en ‘metalig’ smaken. In dat geval is het handig om plastic bestek te gebruiken.
Drinken is belangrijk:
Probeer gedurende de dag telkens kleine slokjes water te nemen. Dat is gemakkelijker dan grote glazen en zo krijg je toch genoeg vocht binnen. Meten is weten, dus meet de hoeveelheid die je drinkt. Zo houd je in de gaten of je genoeg vocht binnenkrijgt.
Prettig mondgevoel:
Zachte hapjes met wat beet: zoals pasta, rijst of bijvoorbeeld flensjes zijn goed wanneer kauwen en slikken wat lastiger is, maar geen groot probleem. Ook prettig als je een droge mond hebt.
Houd het luchtig:
Het gebeurt nogal eens dat je zelf of iemand anders iets maakt wat je, als het eenmaal op je bord ligt, toch niet kunt eten. Ga daar zo luchtig mogelijk mee om. Je kunt het toch niet veranderen. Vraag een ander om dat ook gewoon te accepteren en geen druk uit te oefenen. Dat geeft alleen maar stress. Volgende keer beter!

Alle 40 tips zijn te vinden op de website van Medicalfacts

 

 

 

 

Avatar

Claudia Otten

Mede oprichter en vaste fotograaf van mantelzorgelijk. Woont en werkt in Amsterdam

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Het is altijd goed om tips te delen en sowieso jouw kennis uit te breiden. Vandaag heb ik weer iets nieuws geleerd door het lezen van een interessant artikel. Dank je daarvoor! Ik kijk zeker uit naar meer interessante blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X