Wist je dat? Tips en Weetjes voor de mantelzorger

©wistjedatcopyWist je dat ambtenaren verlof mogen delen met mantelzorgers?

Er wordt door Het Rijk een proef gehouden waarbij ambtenaren hun bovenwettelijke verlofdagen mogen gaan delen met collega’s die tijd nodig hebben voor bijvoorbeeld mantelzorg. Het delen van verlofdagen is wettelijk al mogelijk maar gebeurt in de praktijk nog maar weinig. De proef moet nog worden uitgewerkt door het ministerie van binnenlandse zaken en er zal nog overleg met vakbonden en medezeggenschapsorganen moeten plaatsvinden. Minister Asscher die de proef bekend maakte: “Er wordt veel van mensen gevraagd. Met vrijwillig delen van verlofdagen kun je je collega helpen om werk en zorgtaken op een verantwoorde manier te combineren”.

Het delen geldt alleen voor bovenwettelijke verlofdagen en moet geheel vrijwillig gebeuren. Alle werknemers blijven in alle gevallen recht houden op het wettelijk aantal verlofdagen.

De verlofdagen kunnen gedeeld worden met collega’s die tijdelijk te maken krijgen met intensieve zorgtaken zoals mantelzorg voor ouder, partner, kind of iemand in de sociale omgeving die hulp nodig heeft. Voor dergelijke taken is al kort en langdurend zorgverlof mogelijk maar in een onverwachte zorgsituaties schieten die mogelijkheden soms tekort.

In 2015 schonken in de gemeente Amsterdam 87 ambtenaren in totaal 170 verlofdagen aan 43 mantelzorgende collega’s. De gemeente heeft inmiddels besloten het systeem definitief in te voeren.

Bron en meer informatie op: personeelsnet.nl

Mede oprichter en vaste fotograaf van mantelzorgelijk. Woont en werkt in Amsterdam

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top