Wat wil GroenLinks met mantelzorg? #tweedekamerverkiezingen

Weet jij al op welke partij je gaat stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart? Mantelzorg is wel een heel belangrijk thema. Mezzo zette op een rij wat 10 politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s zeggen over mantelzorg. Reuze handig om je te helpen bij jouw keuze. Wij delen de samenvatting van Mezzo en geven graag nog een aantal aanvullingen. Om er een totaalplaatje van te maken, zeg maar. Vandaag de visie van GroenLinks.

GroenLinks: Tijd voor verandering

Mezzo: ‘GroenLinks kiest met dit programma ‘Tijd voor verandering’ voor een groene economie waarin welzijn vooropstaat en we de welvaart delen. GroenLinks wil nieuw perspectief voor iedereen.

GroenLinks wil investeren in zorg en welzijn voor ouderen, mantelzorgers, mensen met een beperking, kinderen en jongeren die ondersteuning nodig hebben. GroenLinks investeert extra in preventie, waarbij het zowel om de gezondheid als het sociaal functioneren gaat. Op buurtniveau wordt de samenwerking tussen huisartsen, wijkverpleging, ouderenzorg en sociaal werk verbeterd. Om de solidariteit tussen ziek en gezond en tussen oud en jong in de zorg te herstellen, roept GroenLinks de wildgroei aan zorgpolissen een halt toe. Er komen transparante verzekeringspolissen met een breed basispakket.

Groen Links waardeert mantelzorg en vrijwilligerswerk als gelijkwaardige vormen van participatie. De onbelaste vrijwilligersvergoeding gaat omhoog. Financiële drempels zoals de kostendelersnorm mogen geen belemmering zijn om voor elkaar te zorgen. Er komt geen mantelzorgboete in de AOW

GroenLinks staat voor een ontspannen samenleving waarin niet alles om werk draait en mensen de ruimte hebben om werk en zorgtaken te combineren, daarom wordt een vierdaagse werkweek uiteindelijk de norm.’

Aanvullende informatie:

  • GroenLinks wil het mensen makkelijker maken om werk en zorg te combineren.
  • Gemeenten moeten mantelzorgers beter ondersteunen. Zij willen de bezuinigingen op de vergoeding voor mantelzorg terugdraaien.
  • Ook wil GroenLinks het mogelijk maken dat mantelzorgers af en toe afgelost worden door professionele of vrijwillige zorgverleners. Daarnaast wil GroenLinks stimuleren dat er meer woningen komen waarin verschillende generaties samen kunnen wonen.
  • Ook wil GroenLinks dat gemeenten goed kijken naar de persoonlijke situatie als iemand met een uitkering veel mantelzorg verleent aan zijn naaste: als iemand fulltime voor zijn zieke moeder zorgt, is het mogelijk voor alle partijen beter dat hij dat blijft doen dan dat hij op zoek moet naar (tijdelijk) werk. Dan moet de gemeente niet blijven hameren op de sollicitatieplicht.

Onder deze link vind je het volledige verkiezingsprogramma 2017 van Groen Links.

Bronnen:

  • Mezzo.nl
  • Groenlinks.nl

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top