Wie zorgt voor Sjoerd als zijn moeder er niet meer is? #mantelzorg

Dit voorjaar neemt de politiek een beslissing over de zogenoemde NIPT-test (Niet-Invasieve Prenatale Test). Deze test is nu nog voorbehouden aan vrouwen met een verhoogd risico op een kind met Down. Naar alle verwachting zal minister Schippers van Volksgezondheid dit jaar beslissen de test breed aan te bieden. Tegenstanders zien hierin het gevaar dat er steeds minder Downers geboren zullen worden. En de acceptatie van mensen met Down zal afnemen. Maar klopt dit ook?

De afgelopen weken keek ik naar het indrukwekkende en ontroerende EO programma “De laatste downer’ waarin de verstandelijk gehandicapte Sjoerd en Eveline hun onzekere toekomst onderzoeken. Aan de hand van stellingen, vragen en informatie willen de programmamakers helpen om na te denken over  dit onderwerp en het gesprek hierover te stimuleren. In aflevering 4 zag ik bijvoorbeeld een indringend gesprek tussen Sjoerd en zijn moeder.

Sjoerd kan zich aardig redden in het leven ondanks zijn beperking. Hij heeft een baan in een supermarkt en lol in het leven. Toch knaagt er iets aan hem want wat gebeurt er met hem als zijn moeder ooit komt te overlijden? Hij stelt die vraag tijdens een openhartig gesprek met zijn moeder.

Zijn moeder maakt zich grote zorgen over wat er met Sjoerd gebeurt, als zij er niet meer is. “Diep in mijn hart hoop ik dat Sjoerd voor mij overlijdt, zodat hij niet de pijn hoeft te hebben dat zijn moeder er niet meer is.”

Als ik dat als moeder hoor begrijp ik dat heel goed maar Sjoerd heeft het er enorm moeilijk mee…

Heb je de uitzendingen gemist en wil je ze toch graag terug kijken? Klik dan op deze link.
Voor meer informatie over het programma kun je terecht op de website van De laatste Downer.

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top