skip to Main Content
Wie Durft Zijn Dierbare Nu Naar Het Verpleeghuis Te Brengen?

Wie durft zijn dierbare nu naar het verpleeghuis te brengen?

Via de hulplijnen ontvangen we best veel telefoontjes van lotgenoten die voor iemand met dementie in een thuissituatie zorgen. De reden dat zij bellen? Door de coronacrisis en het wegvallen van alle hulp en ondersteuning zijn zij behoorlijk overbelast geraakt. De zorg thuis is voor hen steeds moeilijker vol te houden. Zij weten dat als zij nu aan de noodklok trekken, de weg naar het verpleeghuis in gang gezet zal worden. En daar zit voor hen het probleem. Want wie durft z’n dierbare nu, in deze tijd, naar het verpleeghuis te brengen? Het coronavirus is nog steeds niet weg en dat er in zorginstellingen opnieuw uitbraken voor gaan komen is inmiddels bekend. Maar kom je überhaupt snel aan een plek in een verpleeghuis? Twee jaren geleden, toen mijn vader verhuisde waren de wachtlijsten nog enorm, op een enkele crisisplek na. Hoe zit dat nu?

Bezettingsgraad verpleeghuizen

Er zijn momenteel lege kamers en lege bedden in de Nederlandse verpleeghuizen. Sinds het begin van dit jaar is de bezettingsgraad in verpleeghuizen met 4 procent afgenomen, zo meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Je zou dus denken dat wachtlijsten daardoor korter zijn. Niet echt want tegelijkertijd is het aantal wachtenden toegenomen. De wachtlijsten voor verpleeghuiszorg werden langer, ondanks de lege plekken.

Wat is er aan de hand?

Met name in verpleeghuizen heeft Corona genadeloos toegeslagen en was het sterftecijfer in de meeste instellingen hoger dan normaal. Daardoor kwamen er kamers vrij, maar die bleven vervolgens ook leeg. Allereerst omdat verpleeghuizen zelf geen nieuwe bewoners wilden toelaten. Maar ook omdat mantelzorgers die dierbaren op de wachtlijst hebben staan, hun beurt voorbij laten gaan. Ze stellen de opname van hun familielid uit, bang voor een nieuwe lockdown en voor besmetting met het virus. Inmiddels lijkt een daling van de bezettingsgraad wel gestopt, laat de NZa weten. O.a. omdat per 1 juli de bezoekregelingen voor de Nederlandse verpleeghuizen behoorlijk werden versoepeld. Per bewoner zijn er weer meer bezoekers welkom. Wel met maatregelen als bijvoorbeeld afstand houden waardoor lijfelijk contact niet mogelijk is.

Angst voor lockdown

Veel mantelzorgers twijfelen dus nog steeds of ze hun dierbare naar het verpleeghuis willen laten gaan. Ook al is de indicatie voor verpleeghuiszorg er. Want wát als het virus opnieuw gaat rondwaren in het verpleeghuis? Er zijn voorbeelden bekend van verpleeghuizen die ook na de ‘lockdown’ van het voorjaar 2020, toch weer op slot gingen. Een van de verpleeghuizen die zeer recent opnieuw op slot is gegaan is woonzorgcentrum Huis ter Wijck in Beverwijk. Alle afdelingen van deze instelling werden tijdelijk in quarantaine geplaatst nadat een uitzendkracht positief op het coronavirus was getest.

Terechte angst?

Het gevaar van besmetting is niet geweken. Toch is niet aannemelijk, dat alle verpleeghuizen weer afgegrendeld zullen gaan worden van de buitenwereld. Alleen de verpleeghuizen waar een uitbraak is, zullen op slot gaan. En zelfs dat niet. “Soms lukt het om een afdeling te isoleren en wel bezoekers toe te laten in de rest van het huis. Maar dat gaat lang niet altijd en dan geldt een lockdown voor het hele verpleeghuis, aldus een woordvoerder van Actiz de branchevereniging van zorgorganisaties. Het komt dan neer op maatwerk, per verpleeghuis.

Druk op mantelzorgers neemt toe

Zoals veel lotgenoten wel weten wordt een indicatie voor verpleeghuiszorg echt niet zomaar even gegeven. Dan is die zorg ook écht hard nodig.  Maar op het moment dat de familie besluit dat dierbaren thuis blijven wonen, wordt het beroep op de thuiszorg én op de mantelzorgers groter. Zorginstelling Het Spectrum in Dordrecht luidde in het Algemeen Dagblad de alarmklok: “De druk op mantelzorgers wordt straks veel te hoog.” Bij Het Spectrum merken ze dat er vaker ‘crisissituaties’ ontstaan door uitstel van verhuizing naar het verpleeghuis.  Maar het goede nieuws is, dat ook hier de daling van de bezettingsgraad is gestopt. De situatie schijnt verbeterd ten opzichte van een paar weken eerder.

Vertrouwen

“De angst voor het virus neemt af en daarmee groeit het vertrouwen in het verpleeghuis weer”, las ik ergens. Dat betwijfel ik ten zeerste. Als mantelzorgers in thuissituaties al maanden tegen beter weten (en kunnen) in zorgen en hulplijnen gaan bellen om advies, is er volgens mij geen sprake van vertrouwen. Dan ben je radeloos en wil je koste wat het kost de zorg thuis voortzetten. Als dat maar goed blijft gaan. Ik hou mijn hart vast.

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X