Wetsvoorstel voor werknemersverzekeringen en overige rechten pgb-zorgverleners

 

En voor degene die vlogs minder fijn vinden, hier ook nog even de tekst:

Hebben jullie het al vernomen? Er ligt een wetsvoorstel over het betalen van zorgverleners uit PGB ter consultatie. Net als de titel van het wetsvoorstel, staat het vol met ingewikkelde woorden die ik jullie zal proberen te besparen. Maar weet je waarom het Wetsvoorstel nou zo’n mooi voorstel is? Het geeft PGB budgethouders de mogelijkheid om een goede werkgever te zijn!

Het wetsvoorstel maakt een einde aan de uitsluiting van mensen die als huishoudelijke hulp of zorgverlener in dienst zijn bij iemand en betaald worden vanuit een persoonsgebonden budget (pgb). Tot nu toe golden voor deze mensen geen sociale voorzieningen zoals die wel bij andere arbeidsovereenkomsten gelden.

Doel van de aanpassingen in de regeling is om de arbeidsmarkt voor persoonlijke verzorging en ondersteuning vanuit PGB te stimuleren. Dit gaat dus alleen om pgb-zorgverleners met een door het zorgkantoor en de svb goedgekeurde arbeidsovereenkomst. Niet alleen gelden dan de werknemersverzekeringen, maar ook de regels voor loondoorbetaling als je bv ziekt bent, ontslagen wordt of als de patiënt dood gaat.

Waar de ministeries alleen hun ogen voor sluiten, is dat familieleden die langdurig hetzelfde werk doen en ook met goedkeuring van de SVB en/of het zorgkantoor om uit het PGB betaald te worden, uitgesloten worden. Dat is toch meten met twee maten? Hartstikke oneerlijk, als je mij vraagt!

Ondanks dat is het wel heel mooi als we straks met een PGB een goede werkgever kunnen zijn voor mensen die ons helpen in het zorgen voor iemand waar wij van houden. Misschien is het inzetten van een PGB ook wel iets voor jullie. Je hoeft dat echt niet allemaal zelf uit te zoeken of dat kan. Vraag ernaar bij een onafhankelijk cliëntondersteuner of een mantelzorgmakelaar. Zij kunnen je zeker verder helpen om daarachter te komen!

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top