Wetsaanpassing: ernstig verwarde mensen sneller gedwongen behandeld #GGZ

overprikkeling-300x214Het is één van de meest dramatische gevolgen van de nieuwe participatiemaatschappij: in de geestelijke gezondheidszorg worden mensen met ernstige psychische problemen vaak langer aan hun lot overgelaten dan voorheen. Na de moord op oud-minister Els Borst, die gepleegd is door een ernstig verwarde man, lijkt het besef door te dringen dat dit echt anders moet.

Het kabinet heeft vorige week besloten dat ernstig verwarde mensen eerder gedwongen kunnen worden behandeld. Bij hun behandeling thuis of in een instelling krijgt niet alleen de geestelijke gezondheidszorg, maar ook het Openbaar Ministerie (OM) hierin een grote rol.

Nu moet nog vaak langer worden gewacht met ingrijpen. Door de wet aan te passen, kan de behandeling eerder beginnen. Ook familieleden van verwarde personen worden betrokken bij het op te stellen zorgplan.

Ministers Ard van der Steur (Justitie) en Edith Schippers (Volksgezondheid) nemen met deze aanpassing officieel de aanbevelingen over van de commissie-Hoekstra. Die bekeek wat er misging rond Bart van U., de man die terechtstaat voor de dood van zijn zus en oud-minister Els Borst.

De belangrijkste conclusie van de commissie was dat de politie, het OM en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) faalden bij de inschatting van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen voor de samenleving.

Bron: nu.nl

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top