
Werkt het Mediterrane dieet echt?
Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat het volgen van het Mediterrane dieet het begin van de ziekte van Alzheimer tot wel drie jaar kan vertragen.
Er wordt beweerd dat de uitkomst van dit onderzoek suggereert dat de Mediterrane eetstijl de ziekte zelfs kan voorkomen. Het klinkt veelbelovend maar daar is naar mijn weten helaas (nog) geen vaststaand bewijs voor.
Lisa Mosconi, werkzaam bij het Weill Cornell Medical College in New York scande de hersenen van 70 gezonde volwassenen. De helft van hen volgt het Mediterrane dieet, de andere helft volgt een typisch westers dieet.
De bevindingen werden in het tijdschrift New Scientist gepubliceerd. De afbeeldingen van de hersenen van twee vrouwen werden naast elkaar getoond. Beide vrouwen waren begin vijftig en volgden een totaal verschillend dieet.
De eerste was een MRI scan van een vrouw die het grootste deel van haar leven het Mediterrane dieet heeft gevolgd. “Haar hersenen nemen bijna alle ruimte binnen de schedel in beslag. De ventrikels, die kleine vlindervormige uitsparingen in het midden van de hersenen, zijn klein en compact. De hippocampus, het geheugencentrum van de hersenen, is mooi rond en staat goed in contact met de omliggende weefsels.”
De tweede scan was van een vrouw die talloze jaren een westers dieet volgde, inclusief bewerkt vlees, zuivel en zoetigheid. Op de afbeelding was beginnende atrofie in haar brein zien, dat wil zeggen dat de hersenen aan het krimpen zijn. Volgens Mosconi duidt dit op neuronaal verlies. “Naarmate de hersenen neuronen verliezen, wordt die ruimte door vloeistof vervangen, dat op een MRI als zwart wordt weergegeven.”
“In de hersenen die gevoed zijn met een typisch westers dieet zijn meer zwarte gebieden aanwezig. Dit zijn allemaal tekens van versnelde veroudering en verhoogd risico op dementie.”
In 2017 kwam de Alzheimer’s Association International naar buiten met het resultaat van ander onderzoek dat deze bevindingen bevestigt. Het bleek dat gezonde oudere volwassenen die een Mediterraan dieet volgen hun kans op dementie met een derde verminderen.
“Het nuttigen van een plantaardig dieet wordt geassocieerd met een betere cognitieve functie en een risico op cognitieve stoornissen tijdens het ouder worden dat zo’n 30 tot 35 procent lager is,” zegt Claire McEvoy van de universiteit van Californië.
Het Mediterrane dieet is vrij simpel en richt zich op fruit en groente, volkoren granen, extra virgin olijfolie en vis. Het dieet bevat weinig tot geen geraffineerde suiker of meel, en behalve olijfolie worden vetten zoals boter zelden geconsumeerd.
Men denkt dat het hoge gehalte aan antioxidanten een beschermend effect kan hebben. Het dieet is ook rijk aan eiwitten, wat kan helpen om ontstekingen in de hersenen te voorkomen en het cholesterol te verlagen, hetgeen aan geheugen en cognitieve problemen gekoppeld kan worden. Hoe jonger je met dit dieet begint, hoe meer je er later in je leven van kunt profiteren!
Op de volgende webpagina’s vind je meer informatie over het Mediterrane dieet:
https://www.ahealthylife.nl/mediterraan-dieet-voor-beginners-een-maaltijdplan-dat-je-leven-kan-redden/
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/het-mediterrane-dieet
Dit bericht heeft 0 reacties