Werkgevers wijzen mantelzorgers niet op rechten

th-2Mantelzorg en een baan gaan soms moeilijk samen. Dit ligt veelal aan de verlofvrees van de werkgever. Bedrijven hebben belang bij regelingen
over mantelzorg en moeten daar ook bekendheid aan geven. Maar Nederlandse werkgevers stellen zich daarin erg terughoudend op. Ze kunnen een voorbeeld nemen aan Engeland. Daar werken veel meer vrouwen dan in Nederland en ook meer uren. En daar zorgen de Britse werkgevers ook voor. Ze weten dat goed beleid hen winst oplevert. De productiviteit blijkt omhoog te gaan en er is minder verloop en verzuim.

In Nederland komt echter steeds meer behoefte aan goede regelingen voor mantelzorg en aan voorlichting van de reeds bestaande regelingen. Als mantelzorger heb je namelijk recht op verschillende verlofregelingen, maar ruim 70% van de werknemers heeft daar geen idee van. Werkgevers zijn huiverig om hen er op te wijzen. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Werk&Mantelzorg. Werknemers die thuis iemand moeten verzorgen doen dat vaak zonder te weten dat ze mantelzorger zijn. Daardoor verdiepen ze zich niet in hun rechten en herkennen ze zich niet als mantelzorger.

Werkgevers zijn bang dat personeel massaal gebruik maakt van de speciale verlofregeling. Maar die angst is  niet nodig omdat werknemers veel meer aan flexibiliteit hebben zodat ze bijvoorbeeld zelf hun werktijden kunnen bepalen.

Ben jij een werkende mantelzorger? Bespreek dit soort zaken dan gewoon met je werkgever. Dit soort regelingen zijn er niet voor niets!

Inmiddels zijn er in Nederland 160 bedrijven die het keurmerk ‘mantelzorgvriendelijk’ hebben verkregen. Deze organisaties brengen actief regelingen en mogelijkheden onder de aandacht bij personeel dat in z’n vrije tijd zorg verleent aan familie of vrienden. Laten we hopen dat dit aantal de komende tijd rap omhoog gaat!

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top