Werkdruk verpleeghuiszorg onverminderd hoog

verpleeghuiszorg
Foto: RTL Nieuws

Hebben jullie het gelezen in de media ? Ouderen in verpleeghuizen vertonen ondervoedings- of uitdrogingsverschijnselen, als gevolg van onderbezetting of een te hoge werkdruk. Dat zegt ruim een kwart van de ondervraagden in een enquête van vakbond Abvakabo FNV onder bijna 3.800 zorgverleners. 

 

 

 

70 procent van de ondervraagden geeft aan dat onderbezetting op de werkvloer of te hoge werkdruk dit jaar heeft geleid tot incidenten, zoals valincidenten of conflictsituaties tussen cliënten. Ook worden er volgens ruim de helft van de ondervraagden vergissingen gemaakt met het toedienen van medicatie.

Een grote meerderheid klaagt over te weinig personeel. Ruim driekwart van de zorgverleners vindt dat ze regelmatig onvoldoende tijd hebben om cliënten de zorg te bieden die ze nodig hebben.

Ondanks de diverse inspectierapporten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de consensus dat de werkdruk in de verpleeghuiszorg te hoog is, is daar tot nu toe niets aan veranderd. Al anderhalf jaar praten alle betrokken partijen over de benodigde veranderingen, maar daar komt niets van terecht. Dat meldt NOS.

Het is nu aan het Zorginstituut Nederland (ZiN) om een oplossing aan te dragen. Zo moet er bijvoorbeeld vastgesteld worden hoeveel mensen er moeten werken op een verpleegafdeling en wat voor soort personeel hiervoor nodig is.

In 2014 nam de Tweede Kamer een motie aan van SP-Kamerlid Renske Leijten, waarin staat dat er een vaste norm voor personeelsbezetting in verpleeghuizen moet worden opgenomen in de beroepsrichtlijnen. Leijten is van mening dat haar motie tot nu toe niet wordt uitgevoerd en vraagt hierover een debat aan. Daarbovenop wil ze de positie van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid ter discussie stellen. Dat vinden de regeringspartijen te ver gaan en willen dat de staatssecretaris met een oplossing komt.

Van Rijn weet dat de verpleeghuiszorg beter kan en moet, zo laat hij weten. Ook hij heeft zijn hoop gevestigd op een oplossing van ZiN. “Nu veldpartijen de uitwerking van hun visie hebben overgedragen aan het Zorginstituut Nederland, is het wat mij betreft ruim baan voor ambitie onder regie van het Zorginstituut”, aldus de staatssecretaris

Bron: Nu.nl / Nationale Zorggids

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top