skip to Main Content
Foto © Claudia Otten

Werk en mantelzorg: Totaal opgebrand… burn-out

Daar zit ik nu, totaal opgebrand oftewel een “Burn Out”. Eigen schuld, had ik maar meer en beter voor mijzelf moeten zorgen. Ik heb het zo vaak te horen gekregen: als je goed voor jezelf zorgt….. Maar wat voor keuzes had ik dan? Hoe zorg je goed voor jezelf in, of tijdens, een situatie als waarin ik leef en woon, met iemand die zorg nodig heeft en waar ik zielsveel van houd. Die niet goed voor zichzelf kan opkomen. Die geen structuur kan houden en of goed kan plannen en overzien. Zorg in nabijheid nodig heeft. Die iedereen afstoot door ervaringen uit het verleden. Ik heb geleefd voor twee, ik heb gevochten voor twee, alles voor twee. Evenzogoed altijd gewerkt, altijd op tijd. Nachtdiensten, dag- of avonddiensten, dubbele diensten. Zelfs een tweede en zelfs derde baan erbij om de zorg te kunnen betalen. Ik heb het allemaal gedaan. Om de problemen die ontstonden te kunnen bekostigen. Ondanks dat was ik er altijd. Overal. Sinds ruim een jaar werk ik minder in loondienst en zorg nu voor mijn vrouw en heb een zorgcontract met betaling uit een pgb. Weken geleden zei een arts tegen mijn vrouw: je bent stabiel. Het gaat goed met je. Wat was mijn vrouw blij en wat was ik trots om dat te horen. Het is gelukt, maar het is niet zo maar even aan komen aanwaaien. En nu ben ik op. En NU ben ik op. Dat wordt een nieuw gevecht, maar nu voor mijzelf. Ondertussen moet de situatie stabiel blijven anders is het voor niets geweest. Ik probeer zo rustig als mogelijk te vechten. Dat niemand het ziet of hoort. Helaas zie je het wel. Ik kan het niet goed verstoppen. Het grijpt mijn vrouw zo aan dat zij al twee dagen slaapt. Bijna veertig uur. We zijn even samen boodschappen wezen doen. Ik doe vrolijk. Terug thuis gaat mijn vrouw weer slapen. Ze is moe. Stiekem kan ik weer even instorten om straks als mijn vrouw wakker wordt vrolijk te zijn en iets lekkers voor ons te koken. Ik vecht.

Avatar

Eric Wirken

"Ik ben mantelzorger, een trotse mantelzorger."

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X