Voor één dag fotomodel voor de nieuwe website van Alzheimer NL

wereld-alzheimerdag
Marjolijn, haar vader en zussen. Fotografie Ilvy Nijokoktjien voor de nieuwe website van Alzheimer Nederland.

Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag. En terwijl op internet velen informatieve artikelen publiceren over alle activiteiten die vandaag wereldwijd zullen plaatsvinden, wil ik hier graag een blog wijden aan Alzheimer Nederland.

Als er één organisatie is die zich inzet om de verschillende vormen van dementie onder de aandacht te brengen en waar je terecht kunt voor alle informatie, dan is dat in ons land natuurlijk Alzheimer Nederland. Alzheimer Nederland is er voor ons allemaal. Zij werken aan een toekomst zonder dementie en aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun dierbaren. Daarom bieden zij informatie en advies, komen ze op voor betere zorg en investeren zij in wetenschappelijk onderzoek.

Foto: Ilvy Nijokoktjien voor Alzheimer Nederland

Hoe vaak heb ik – na de diagnose dementie bij mijn vader – al niet op de site van Alzheimer Nederland rondgesnuffeld om aan informatie te komen over de ziekte! Ik vond er niet alleen de broodnodige antwoorden maar ook steun, zelfvertrouwen, erkenning en herkenning.

Ik draag Alzheimer Nederland dan ook een warm hart toe en besloot drie jaar geleden voor ze te lopen met de jaarlijkse collecte. Want geld voor al die onderzoeken naar de verschillende vormen van dementie is natuurlijk heel hard nodig.

Daarnaast blog ik regelmatig over hun campagne om Nederland Dementie vriendelijk te krijgen. Deze campagne is urgent omdat het aantal mensen met dementie toeneemt door de vergrijzing. Maar ook omdat mensen met dementie steeds langer thuis wonen. Zodoende komen we in onze samenleving steeds vaker mensen met dementie tegen.

Je kunt wel stellen dat Alzheimer Nederland een toonaangevende stichting is, die er alles aan doet om dementie op de kaart te zetten. Zij doen veel goed werk voor mensen met dementie maar misschien nog wel meer voor degene die voor hen zorgen, mantelzorgers dus.

2016-08-16-photo-00000002
Foto: Ilvy Nijokoktjien voor Alzheimer Nederland

Gelukkig zetten steeds meer mantelzorgers zich in om de ziekte achter de schermen te laten zien, bijvoorbeeld met gedichten, foto’s, interviews en blogs. En ook in de uitingen van Alzheimer Nederland. Op die manier leert Nederland meer en meer over de impact van de ziekte. En  hoe groot de impact kan zijn, weet ik als mantelzorger voor mijn vader met dementie als geen ander. Dat is voor mij precies de reden om over ons leven met een dierbare met dementie te bloggen. Ik vind het zeker niet altijd even makkelijk om te doen, je hebt toch altijd het gevoel om meer prijs te geven dan je lief is, maar het is wel heel hard nodig om iedereen bekend te maken met alle facetten van de ziekte.

2016-08-16-photo-00000001
foto: Ylvy Nijokotjien voor Alzheimer NL

Hoe gaaf is het dan dat ik voor de vernieuwde website van Alzheimer Nederland – die deze maand gelanceerd is – werd gevraagd om samen met mijn vader en zussen mee te doen aan een fotoshoot van Ylvy Nijokotjien, een bekende fotografe die veel mooi werk maakte voor o.a. het NRC en The New York Times…

We twijfelden geen moment en hebben de uitnodiging met beide handen aangenomen. We hebben met elkaar een super leuke middag gehad en een super leuke herinnering gemaakt, die niemand ons nog kan afnemen. Daar wil ik Alzheimer Nederland hartelijk voor bedanken! Maar ook voor al het goede werk dat zij als stichting samen met al die fantastische vrijwilligers in het land met elkaar verrichten. Juist op Wereld Alzheimer Dag vind ik dat dat ook wel eens gezegd mag worden.

De nieuwe website en alle foto’s van alle mensen die hebben meegedaan zijn echt prachtig geworden. Benieuwd? Vanaf vandaag kun je een kijkje nemen. Via deze link surf je er met één klik naartoe: website Alzheimer Nederland. Uiteraard kun je daar – per regio – ook alle activiteiten voor Wereld Alzheimerdag terugvinden.

Ik wens iedereen een fijne Wereld Alzheimer Dag !

2016-08-16-photo-00000005
Foto: Ilvy Nijokotjien voor Alzheimer Nederland

 

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top