skip to Main Content
Foto © Claudia Otten

Welke status heb je in Nederland als mantelzorger?

Welke status heb je in Nederland als mantelzorger. Geen enkele. Je kan nergens op een behoorlijke manier een beroep op doen. Regelingen kennen altijd wel een uitweg waardoor je niet voldoet aan de criteria . Werkgevers hoeven ook wettelijk en letterlijk geen regelingen te treffen voor mantelzorgers. Als je als mantelzorger na jaren intensief mantelzorg en combineren met werk dan in de knel komt door overbelasting is de maatschappij helemaal klaar met je.

Ik ben nu even ruim twee jaar zwaar overbelast met een burn-out en ptss thuiskomen te zitten. Behandelaars en artsen vinden dat ik niet inzetbaar ben voor werk. In deze situatie is er een vangnet: de UWV. Na keuring vonden deze in alle wijsheid dat dit wel meeviel en dat ik best wat kan doen. Hierop werd er een bezwaarprocedure ingesteld door een jurist. UWV maakt het deze maal nog bonter: geen enkele reden voor beperkingen inzetbaarheid. Uit vriendelijkheid heeft deze besloten dat ik een wia percentage krijg van 45%. In het bezwaar wordt aangegeven dat als je mantelzorg kan geven (gebruikelijke zorg) je ook gewoon kan werken.

Overigens is mantelzorg een keuze uit emotie waar geen rekening mee gehouden kan worden aldus UWV. Nu zal er voor mij tot augustus 2022 niet zo veel veranderen, maar vanaf genoemde maand stort ik de bijstand in doordat de UWV mij een hoge rest inzetbaarheid hebben toegekend. Daar heb je het dus allemaal voor gedaan. En in de loop van de jaren heb ik al een schrikbarend hoop geld ingeleverd door de mantelzorg situatie. In de loop van de jaren heeft mijn werkgever al mijn vakantiedagen op laten nemen omdat deze vind dat mantelzorg een eigen verantwoordelijkheid is. Hier heb ik het dan allemaal voor gedaan en zo hard voor gewerkt. Ik hoop oprechte dat er voor mijn vrouw snel een mooi plekje wordt gevonden zodat zij dit allemaal niet hoeft mee te maken.

Eric Wirken

"Ik ben mantelzorger, een trotse mantelzorger."

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Oh, wat ben ik blij dat je dit verhaal hebt gedeeld!!!! Ik heb volgende maand zo’n gesprek gepland staan bij het UWV! Gelijksoortige situatie: burn-out met angststoornissen (PTSS konden ze niet vaststellen…). Bijstand ga ik niet krijgen (partner met inkomen) dus ik dank je voor deze “waarschuwing”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X