Wees niet bang! #mijnverhaal

Toen wij twee jaar geleden te horen kregen dat mijn moeder alzheimer heeft, dacht ik dat we in een horrorfilm waren beland. Al die vreselijke verhalen die je hoort. Maar nu ik mijn eigen ervaringen met de ziekte heb, moet ik zeggen dat er veel, veel ergere dingen bestaan tussen hemel en aarde. Godzijdank kunnen wij een paar uur per week particuliere zorg betalen. Op die manier gaat het goed met mijn moeder.

Ze is heel vrolijk. En ondanks haar incontinentie en zonder korte termijn geheugen is ze altijd heel aanwezig en hartstikke lief. Mijn moeder is in veel opzichten meer ontspannen dan vroeger. Ze heeft in de loop van de ziekte heel veel gereserveerdheid verloren. En ze is meer dan ooit zichzelf. Ik lach heel veel met haar en ben best blij dat mam zich geen zorgen meer hoeft te maken. Vanuit haar eigen perspectief is ze gezond en is er niks mis met haar. Wat wil je nog meer! Ze ziet er goed uit en overnacht ‘s nachts nog steeds alleen.

De ziekte is geen zegen, in het geheel niet. Maar in ons geval kan ik zeggen: de ziekte neemt niet alleen maar, maar geeft ook. En ik kan het accepteren. Mijn advies aan alle mantelzorgers is: geef een alzheimer patiënt veel veiligheid en zo veel mogelijk plezier. Dan gaat het best.

Hartelijke groet,

Angela uit Heereveen

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top