Week van de jonge mantelzorger

foto: Johan Tempelaar
foto: Johan Tempelaar

Van 2 tot 10 juni is het De Week van de Jonge Mantelzorger. Op Dichtbij.nl las ik – in een artikel van Johan Tempelaar – dat in Haarlem en Heemstede die week allerlei activiteiten worden georganiseerd om aandacht te vragen voor jonge mantelzorgers. Dat zijn kinderen en jongeren die mantelzorg bieden aan een ziek familielid. De week wordt georganiseerd door Tandem Centrum voor Mantelzorgondersteuning in samenwerking met Jongerenwerk WIJ Heemstede en Jongerenwerk Haarlem Effect.

Een kwart van alle kinderen en jongeren tot 25 jaar krijgt te maken met een familielid dat langdurige zorg nodig heeft. Die verzorging kan overigens ook nodig zijn vanwege een psychische/psychiatrische aandoening, een verstandelijke beperking of een verslaving.

Voor veel jonge mantelzorgers is het vanzelfsprekend dat zij hun zieke (groot)ouders, broertje, zusje of andere familieleden (helpen) verzorgen. Dat gaat hen vaak goed af, maar soms wordt het te zwaar. Dan is het belangrijk dat zij hun verhaal kwijt kunnen en ondersteuning en advies krijgen. Volgens Jori Alkemade (consulent jonge mantelzorgers bij Tandem) trekken jonge mantelzorgers echter niet zo makkelijk aan de bel: ““Zij vinden het vaak moeilijk om aandacht voor zichzelf te vragen, omdat er in de gezinnen vaak al veel speelt. Maar het is juist belangrijk dat deze jongeren in hun bijzondere rol om steun en advies durven vragen, zodat zij niet aan zichzelf voorbij gaan.”

In De Week van de Jonge Mantelzorger worden in Haarlem en Heemstede allerlei leuke en informatieve activiteiten georganiseerd. Op het programma staan onder meer een tandemtocht langs organisaties die met kinderen en/of jongeren werken, een workshop voor beroepskrachten en vrijwilligers in samenwerking met de Vrijwilligersacademie en het spelen van het jonge mantelzorgerspel op verschillende scholen. Vrijdag 10 juni wordt de week afgesloten met een eindfeest bij jongerencentrum Flinty’s in Haarlem.

Het volledige programma en algemene informatie over jonge mantelzorgers zijn te vinden onder deze link

Dit artikel van Johan Tempelaar stond op 30 mei jl op Dichtbij.nl

In veel gemeenten zullen evenementen georganiseerd worden voor jonge mantelzorgers. De Week van de jonge mantelzorger is deze keer in Amsterdam zelfs onderdeel van een groter geheel. Tegelijk met de Week wordt er namelijk vanuit de Gemeente Amsterdam ook een campagne gestart om meer aandacht te vragen voor jonge mantelzorgers. Ook wordt de al eerder aangekondigde e-learning tijdens deze week gelanceerd! Voor meer informatie kun je hier klikken.

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top