Week van de jonge mantelzorger – Deel je zorg

Het is de Week van de jonge mantelzorger (1 t/m 7 juni 2020). Overal in het land zijn er activiteiten voor jongeren die opgroeien met een zieke ouder, broer, zus, of ander gezinslid. Dit jaar zijn de activiteiten vanwege de coronamaatrdegelen vooral online. In de Week van de Jonge mantelzorger start ook de campagne Deel je Zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Deel je zorg

Om de jonge mantelzorgers te bereiken zijn niemand minder dan  3FM DJ Frank van der Lende en vlogger Brahim Lakhal gevraagd als influencers voor de campagne. Zij roepen in de Week van de jonge mantelzorgers, hun luisteraars en volgers op via social media: ‘Deel je zorg’ en ga in gesprek, telefonisch of via whatsapp met de mantelzorglijn van MantelzorgNL.
Helaas is de Mantelzorglijn alleen tijdens kantooruren open. Uit ervaring weten wij  dat je als mantelzorger – jong of oud – niet alleen tijdens kantooruren je zorgen wil delen. Daar hebben wij al een paar maanden geleden onze tijden op aangepast. Mantelzorgelijk is dagelijks te bereiken tussen 08.30 en 23.00 uur via telefoonnummer 088 505 43 31. We kunnen  met je Whats-appen, Skypen, Face-Timen, chatten via Facebook, Twitter, Instagram, SnapChat, wat jij het liefst wil.

Hulplijnen

Mantelzorgelijk is een platform voor álle mantelzorgers in Nederland. Als je onze hulplijn belt, weet je zeker dat je met een lotgenoot in gesprek kunt gaan. Zelfs met een jonge mantelzorger. Altijd fijn want wij weten waar je het over hebt in een gesprek. Door onze eigen ervaringen kunnen we je op weg helpen bij problemen waar je tegenaan loopt maar ook voor een luisterend oor ben je bij ons aan het juiste adres. Twijfel dus niet en bel ons om je zorg te delen.

Onderzoek jonge mantelzorgers

Onze Mantelzorgelijk hulplijncollega (jonge mantelzorger) Anne Boeser coördineert voor Mantelzorgelijk een onderzoek onder haar lotgenoten. Daar zijn wij super blij mee. Met dit onderzoek hopen wij meer inzicht te krijgen in de gedachten en behoeften van jonge mantelzorgers. Alleen op die manier kan er een verschil gemaakt worden.
Het invullen van de vragenlijst neemt maximaal 5 minuten in beslag. De resultaten kunnen intern of met overige partijen gedeeld worden (bijvoorbeeld het ministerie, de inspectie gezondheidszorg of overige instanties). De resultaten zullen geanonimiseerd worden voordat deze gedeeld zullen worden. Je deelname aan deze vragenlijst blijft dus te allen tijden volledig anoniem.

Ben je jonge mantelzorger en wil je meedoen aan ons onderzoek? Klik dan HIER.  Inmiddels gingen al veel lotgenoten je voor.

Je bent niet alleen

In Nederland geeft een op de vijf jongeren mantelzorg aan een dierbare. Mantelzorgen voor iemand waar je van houdt geeft een gevoel van voldoening, trots en liefde. Tegelijkertijd is deze zorg ook hartstikke zwaar. Fysiek, mentaal of omdat de zorg lastig te combineren is met school, vrienden en je hobby’s. Dat kan tegenstrijdig voelen. Daarnaast is mantelzorg soms ingrijpend voor jongvolwassenen (18-25 jaar) die bezig zijn met het opbouwen van hun eigen leven. De meeste jonge mantelzorgers vinden hulp vragen lastig. Wanneer de zorg je te veel wordt, is het goed om hierover te praten of hulp te zoeken. Deel je zorg, je bent niet alleen. Bel of mail ons maar. Zorgen doen we samen!

In de week van 5 tot en met 11 oktober is het voornemen nogmaals aandacht te vragen voor jonge mantelzorgers. Volg het laatste nieuws over deze week op de website van JMZ pro.

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top