skip to Main Content

We hebben meer vragen dan antwoorden

Nu de coronacrisis vordert komen we steeds meer te weten over het virus. De tweede golf valt gelukkig nog mee. Maar je hoort meer en meer mensen mopperen over de genomen maatregelen. Het vertrouwen in het coronabeleid heeft een flinke optater gekregen, kopte het AD begin deze week.

We moeten iets bekennen. Ook wij hebben momenteel meer vragen dan antwoorden. Met name over het waarom van maatregelen die betrekking hebben op mantelzorg. En hoe we ook ons best doen om onder berichten van beleidsmakers vragen te stellen of discussies uit te lokken, we komen niet veel verder. De communicatie vanuit het kabinet is niet heel helder en we snappen dus wel dat men het vertrouwen in het beleid verliest.

Online vragenuurtje

Nu wil het geval dat we, even voor het nieuwsbericht van het AD, op Facebook een aankondiging van onze minister-president voorbij zagen komen waarin hij vertelt dat hij vandaag, woensdag 9 september, samen met Hugo de Jonge online via Facebook en YouTube vragen over de aanpak van het coronavirus gaat beantwoorden. Hartstikke goed natuurlijk, maar waarom doen ze dat om 13:00 uur ’s middags? Midden op de dag? Als iedereen bezig is met werk, op school zit of zorgt voor een dierbare? Natuurlijk kunnen we later terugkijken of onze vragen eerder vermelden. Maar hoe worden al die mensen bereikt die digitaal niet of slecht bereikbaar zijn? Ook deze meningen en vragen doen er echt toe!

Wij hebben een aantal van onze meest prangende vragen op een rij gezet. Vragen die ons, nog steeds, dagelijks bereiken via onze hulplijnen.

Onze vraag: Mondkapjes

Waarom worden mondkapjes nog steeds niet preventief aan (thuis)zorgende mantelzorgers verstrekt? Het aanhouden van de 1,5 meter is voor veel mantelzorgers niet te realiseren in hun zorg. Daarnaast hebben mantelzorgers banen en gezinnen. Wegblijven van mogelijk met corona besmette personen is, na de versoepelingen, niet altijd eenvoudig. Wel is er die constante angst om onze kwetsbare dierbaren te besmetten of zelf besmet te raken. Waarom moeten mantelzorgers met deze angst zorgen, terwijl het zo eenvoudig op te lossen is? Voorkomen is toch beter dan genezen?

Onze vraag: Verpleeghuizen

Waarom worden vaste mantelzorgers bij uitbraken in verpleeghuizen niet automatisch meegenomen in het testbeleid? Net als verzorgenden en bewoners zijn zij een vast onderdeel van deze zorg. Dat voorkomt dat mantelzorgers bij een uitbraak niet weer uit het verpleeghuis verbannen worden. Iedereen in Nederland is het erover eens: dat mag nooit meer gebeuren! En waarom lezen we, na al het leed van het voorjaar, nog steeds dat verzorgenden  zonder mondkapjes werken als er een uitbraak is in het huis waar zij werken?

Onze vraag: Ondersteuning

Waarom ontvangen we bij Mantelzorgelijk, tot op de dag van vandaag, nog zo veel hulpvragen van mantelzorgers over zaken die na de versoepelingen nog steeds niet goed lopen?

  • Er is nog steeds te veel uitgestelde zorg.
  • Dagbesteding is nog steeds niet overal goed op gang gekomen of is minimaal beschikbaar.
  • Mantelzorgers zijn nog steeds overbelast en krijgen niet de juiste ondersteuning. Ondanks de mantelzorgladder die gemeenten zouden moeten hanteren in hun ondersteuningsbeleid.

Onze vraag: Worden we genegeerd?

Wordt het niet eens tijd dat er meer aandacht komt voor de vragen en behoeftes van de mantelzorgers zelf? We doen alles wat we kunnen om zo goed mogelijk dagelijks aandacht en steun te bieden aan onze lotgenoten. Om hun belangen zo goed mogelijk te behartigen. Het is de hoogste tijd dat ook wij, als (hulplijn)team, ondersteuning krijgen vanuit het ministerie. Wij pakken zaken op die andere partijen laten liggen. Niet alleen in de directe ondersteuning van lotgenoten, maar ook in het blootleggen en bespreekbaar maken van zaken die beter kunnen. Duizenden signalen van mantelzorgers hebben we gestuurd. Worden we genegeerd? Zo voelt het wel. Wij zijn zelf de doelgroep en steunen de doelgroep. Dit doen we iedere dag 24/7 en geheel belangeloos. Het is de wereld op z’n kop, als je er goed over nadenkt.

Onze vraag: Krijgen we nu wel antwoord?

Maar goed, feit blijft dat we best veel vragen en na al die maanden nog steeds geen antwoorden hebben. En dat vragenuurtje van vanmiddag zal daar, vrezen we, ook geen verandering in gaan brengen. We hebben al zo vaak vragen gesteld aan onze minister van Zorg en krijgen veelal geen antwoord. Mantelzorg en belangenbehartiging is niet zo sexy, dringend en interessant als een Corona-app of nieuwe wetgeving, maar toch willen we nu graag concrete antwoorden op onze simpele vragen.

 

 

Marjolijn-Margreet

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X