skip to Main Content
Wat Ging Er Nou Mis In De Verpleeghuizen? #coronacrisis

Wat ging er nou mis in de verpleeghuizen? #coronacrisis

De vragen die heel veel mantelzorgers met een familielid in het verpleeghuis bezighouden is: Wat ging er nou mis in verpleeghuizen na half maart ? Hoe komt het dat in de helft van alle instellingen Corona is uitgebroken? Waarom is men bij de lockdown niet meteen begonnen met het verstrekken van beschermende middelen? Daar krijgen zij binnenkort hopelijk antwoord op.

Onderzoek

Op 4 mei begint het Amsterdam UMC een grootschalig onderzoek naar de manier waarop het coronavirus zich verspreidt binnen verpleeghuizen. Het Amsterdam UMC en verschillende GGD’s gaan zo’n 1500 bewoners en verzorgenden van drie verpleeghuizen twee keer testen op Corona. Dat gebeurt met een week tussentijd. Het idee voor dit onderzoek staat in een voorstel aan het OMT om het coronabeleid in de verpleeghuizen aan te passen.

Hoofdvraag

De hoofdvraag is of personeel en bewoners die zelf niet ziek lijken en ook geen typische coronasymptomen hebben, toch anderen kunnen besmetten. De resultaten van kleinere Amerikaanse onderzoeken wijzen namelijk wel in die richting. Dat zou dus kunnen n verklaren dat zorgpersoneel het virus in verpleeghuizen kon verspreiden. Ook Nederlandse onderzoekers gaan ervan uit dat besmette personen zonder symptomen het virus hebben verspreid. De precieze rol van besmette mensen zonder symptomen kan mogelijk zelfs belangrijk zijn bij het versoepelen van maatregelen in de gehele samenleving.

Mondmaskers

Het onderzoek moet ook de vraag beantwoorden of zorgverleners in verpleeghuizen misschien altijd mondkapjes zouden moeten dragen bij de verzorging van bewoners. Nu is het advies van het Outbreak Management Team om dat alleen te doen als er op een afdeling een bewezen besmetting is. Verder moet het onderzoek uitwijzen of en hoe het bezoekverbod dat nu geldt voor verpleeghuizen versoepeld of opgeheven kan worden.

Besmettingen via personeel

Het staat niet ter discussie dat het virus via verpleeghuismedewerkers is binnen gekomen maar zij hebben er ábsoluut geen schuld aan. Doordat de verpleeghuissector bij de toebedeling van testen en beschermingsmiddelen helemaal achter in de rij stond, hebben medewerkers lange tijd onbeschermd moeten werken met heel kwetsbare mensen die niet getest waren.

We houden de resultaten van dit onderzoek nauwlettend in de gaten en zullen er verslag van uitbrengen.

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X