Wat doet Mezzo? Liesbeth Hogendijk legt het uit

voz-logoVorige week hadden we er nog nooit van gehoord, het vakblad VOZ, oftewel Voor Ondernemende Zorg. Maar dit blad voor zorgondernemers heeft deze maand het onderwerp Mantelzorg centraal staan en daarom delen wij graag een aantal interessante artikelen uit dit vakblad. Neem dit interview met Liesbeth Hogendijk, bijvoorbeeld!

foto: Hart van Nederland
foto: Hart van Nederland

Liesbeth Hogendijk is de directeur van Mezzo, de belangenvereniging voor mantelzorgers. Over de taken van Mezzo vertelt ze het volgende:

“Als we kijken naar onze rol als Mezzo, dan staan wij er voor om mensen in staat te stellen op een eigen wijze te kunnen blijven zorgen. Belangrijk om te beseffen is, dat mantelzorg je overkomt. Anders dan bij vrijwilligerswerk, is het vaak niet een bewuste keuze om zorg te verlenen, maar dient zich vaak de omstandigheid aan voor iemand in jouw omgeving die zorg nodig heeft. Wij staan er dan voor dat als je zorg nodig hebt, het voor de omgeving ook mogelijk is dat zij die zorg kunnen leveren”, legt Hoogendijk uit.

Barbara: Mezzo is een grote belangenvereniging met veel afdelingen en leden. Wij hebben veel waardering voor het werk van Mezzo, met name de manier waarop de organisatie steeds weer probeert om mantelzorg in de politiek en media te laten zien: als veelzijdig en best ingewikkeld. Mantelzorgers zijn geen slachtoffers of helden, het zijn normale mensen die opeens voor het blok staan – je naaste is ziek en heeft je nodig. Dan ga je zorgen. Dat doe je gewoon. Niet omdat de overheid het van je verlangt, niet omdat je een “Florence Nightingale”-complex hebt, maar omdat je geen keuze hebt en het als vanzelfsprekend ziet.

Met de vragen, emoties en misschien wel problemen die voortkomen uit het mantelzorgen, kun je gelukkig op steeds meer plekken terecht. Er zijn steeds meer organisaties die het belang van mantelzorg onderkennen. Maar bovenal kun je mensen opzoeken die hetzelfde meemaken als jij. Dus heb jij geen tijd of zin om tijdens kantoortijden een nummer te bellen? Dan zoek je je medemantelzorgers online op, bijvoorbeeld hier, bij Mantelzorgelijk.

 

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top