
Wanneer ben je nou mantelzorger?
Wij merken aan onze hulplijnen dat eigenlijk nog best veel mensen die zorgen voor een dierbare niet weten dat zij mantelzorger zijn. De meeste mensen worden natuurlijk ook niet bewust mantelzorger. Ineens ben je hem. Je helpt een dierbare en langzaamaan kom je erachter dat je 24/7 bezig bent met zorgen. Niet fysiek maar wel in je hoofd. En toch duurt het over het algemeen best een tijd voordat iemand zichzelf als mantelzorger ziet.
Hoe vaak hoor je niet: ‘Ik zorg uit liefde voor mijn partner’ of ‘Mijn ouders zorgden voor mij en nu doe ik het andersom of ‘Je zorgt toch gewoon voor je eigen kind!’ Allemaal waar, fijn en goed mogelijk, totdat je beseft dat deze vormen van zorg een énorme impact op je eigen leven en het leven van je omgeving begint te krijgen.
Wanneer ben je nou mantelzorger?
- Als je boodschappen doet, kookt, het huis schoonmaakt of de was doet voor iemand die speciale hulp nodig heeft bij deze dingen.
- Als je een familielid ondersteunt bij aankleden, douchen, medicijnen innemen, bij het in en uit bed gaan of bij medische handelingen.
- Als je voor degene waar je voor zorgt medische afspraken maakt en degene naar de dokter of apotheek rijdt en betrokken bent bij gesprekken met artsen, indiceerders, zorgmanagers en anderen om zorg in gang te krijgen of houden
- Als je tijdens werkuren bezig bent om een ziek familielid te helpen.
Kortom, mantelzorg is meer dan alleen de alledaagse zorg voor elkaar. Je bent mantelzorger als je iemand lange tijd – onbetaald – veel zorg biedt. Deze zorg is meer dan je normaal gesproken van elkaar kunt verwachten. Dankzij jouw zorg is ondersteuning bij zorgtaken minder of zelfs helemaal niet nodig. De verwachting is dat in 2040 iedereen mantelzorger voor iemand zal zijn.
Je herkent een mantelzorger als buitenstaander niet. Een mantelzorger heeft vele gezichten en elke mantelzorgsituatie is weer anders. Mantelzorgers zorgen voor partners, ouders, broers/zussen, buren en vrienden, van wie de meesten een of meer chronische aandoeningen hebben en die naarmate ze ouder worden zo lang mogelijk in hun eigen huis moeten blijven wonen. Anderen behoren tot de ‘sandwichgeneratie’, die tegelijkertijd voor kinderen en ouders zorgt. Er zijn jonge mantelzorgers die (mede) zorg dragen voor een ouder of een broertje of zusje. En dan hebben we natuurlijk ook de groep ouders die voor een zorgintensief kind zorgen.
Wat al deze mantelzorgers eigenlijk wel gemeen hebben zijn de valkuilen van geen nee kunnen zeggen, de zorg niet gemakkelijk los kunnen laten en je (te) veel zorgen maken. Dat maakt mantelzorg extra zwaar. Zeker omdat de uren die een mantelzorger aan de dagelijkse verzorging van een dierbare besteedt snel kunnen oplopen.
Ruim 50% van alle mantelzorgers heeft door de zorg veel minder tijd voor een sociaal leven, sport of hobby dan voorheen. Door overheidsbeleid en de personeelstekorten in de zorg wordt steeds meer van mantelzorgers verwacht. Zo veel zelfs dat mantelzorgers er totaal aan onderdoor gaan en de zorg niet meer kunnen volhouden. Op dit moment zijn ruim 800.000 mantelzorgers zwaar overbelast. Dit zijn met name mantelzorgers die zorg met een baan moeten combineren. Omdat overbelasting op de loer ligt als de zorg zwaarder wordt en je dan grenzen van je eigen kunnen overgaat is het belangrijk dat je weet dat je mantelzorger bent. Pas als je beseft dat je mantelzorger bent, kun je die grenzen beter bewaken en kun je gericht op zoek naar hulp en ondersteuning.
Meer informatie over mantelzorg in het algemeen vind je hier.
Meer informatie over mantelzorg en geld en vergoedingen vind je hier.
Meer informatie over zorg van de gemeenten vind je hier.
Dit bericht heeft 0 reacties