skip to Main Content
Wachten Op Pap #mam #weg #adelheidroosen #alzheimerfluisteren

Wachten op pap #mam #weg #adelheidroosen #alzheimerfluisteren

#Mam, je bent weg. Vandaag ben je verdwenen. Het zorghuis belt; ‘Adelheid, niet schrikken, niet ongerust worden, komt altijd goed, maar Mam is weg’. Ik ben in het buitenland aan het werk. Sta ergens met 1 voet in een theater, de andere nog buiten op de stoep. De lieve geruststellende woorden werken in 1ste instantie niet. ‘Mam is weg’, dreunt als een baksteen binnen. Ik realiseer dat ik hard (want in paniek) praat omdat passanten op en om kijken. Ik sta te roeptoeteren door die telefoon: ‘w​at waar wanneer…’.

Hoe je naar buiten bent geglipt, weet nog steeds niemand. De meneer van de buurtsuper op de hoek van het zorghuis bracht je thuis. Met een sinaasappel geklemd in je hand. Die had je van hem gekregen nadat hij eerst 5 andere vruchten had aangeboden maar die had je geweigerd. Hij stak 5x de straat over naar je toe maar je bleek kieskeurig. En je wilde je onder geen enkel beding verplaatsen. Je stond op Pap te wachten bij een (willekeurige) auto. Je heb daar 5 uur gestaan, of liever, je was op de stoeprand tussen de geparkeerde auto’s gaan zitten. Je wist zeker dat hij je kwam halen. Gelukkig recht tegenover de buurtsuper. Pap is al jaren dood, deze foto van jullie hangt op je kamer. Daar wijs je regelmatig naar, en zegt: ‘h​oedje…’, en lacht heel gelukkig.

Ja, Pap was een doerak. En nam regelmatig je hoeden af, en plantte die razendsnel op z’n hoofd. Soms deed hij dat vlak voor jullie de kerk inliepen, tot groot vermaak van m’n zus en mij als kinderen, en tot groot ongemak van jou. Maar hoe streng je ook was, ook jouw mondhoeken trilden van de onderdrukte lach in je hart.

 

Adelheid Roosen

Adelheid Roosen

Adelheid Roosen maakt theater en televisie. Na een documentaire en een voorstelling over haar moeder, die de ziekte Alzheimer had, ontwikkelde zij het concept AlzheimerFluisteren. Daarover geeft ze regelmatig workshops. Op Mantelzorgelijk deelt Adelheid haar visie van 'loslaten en genieten'.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X