Waarom wordt er zoveel geld verdiend aan mantelzorg?

Mijn oog valt op een advertentie van een vacature als mantelzorgondersteuner. Een functie om mantelzorgers te helpen om het langer vol te houden en om hen de weg te wijzen in het woud van regels en indicaties. Een dienstverband met een ruim salaris op HBO-niveau.

Er bestaat een wereld van ondersteuners rond het thema mantelzorg. Bedrijven die je ontzorgen. Organisaties die je helpen. Allemaal mensen die betaald worden om de onbetaalde liefdevolle zorg te ondersteunen. Functies die in het leven zijn geroepen om de gaten en fouten in het huidig systeem te dichten en waar blijkbaar een goede markt voor is. Arbeidsplaatsen die veelal ingevuld worden door hardwerkende en betrokken medewerkers.

Mantelzorg is dus voor veel organisaties een prima verdienmodel. Zo goed dat ze mensen in kunnen huren en hun bedrijf verder kunnen laten groeien. Er wordt op deze manier veel geld rondgepompt via budgetten van gemeenten en verzekeraars. Toch komt er niets van dat geld terecht bij de mantelzorgers zelf. Het geld gaat rond in hulpconstructies die niets doen aan de oorzaken en die de fouten van het systeem niet oplossen.

Want wat als we goed kijken naar de oorzaken? De wet- en regelgeving is dus zo moeilijk dat er specialisten nodig zijn. De wereld van de indicaties is dus zo diffuus dat mantelzorgers er niet makkelijk zelf uitkomen. Het ontmoedigingsbeleid van instanties en gemeenten is zo hardnekkig dat je er alleen doorheen komt als je de weg weet. En deze bureaucratie nekt menig mantelzorger.

Er worden dus pleisters geplakt op wonden die niet behandeld worden. Het is hard nodig om de kern van deze problemen aan te pakken. Want stel je voor dat al dat geld niet langer nodig is om mantelzorgers de weg te wijzen en op de been te houden. Dat er geen zware constructies nodig zijn met vele ondersteunende diensten. Dit moet toch anders kunnen?

Maar zoals altijd gaat het om belanghebbenden. Want de huidige constructie biedt naast financieel voordeel ook een ontsnappingsroute voor verantwoordelijken. Het heeft dus voordelen om de huidige kastjes en muren in stand te houden. Dan is niemand persoonlijk aan te spreken en blijft het vooral andermans probleem. En tussen al dat verdienen en afschuiven door wordt de mantelzorger er echt niet beter van. Zelfs niet met al die ondersteuning.

 

Avatar foto

Ervaringsdeskundige mantelzorger, veranderkundige/organisatieadviseur, moeder en echtgenote. Zorgt al jaren voor moeder en broer. Spreekt en schrijft over vraagstukken in het sociaal domein en mantelzorg. Rode draad is: opsporen, blootleggen, bespreekbaar maken en verbinden. Hiervoor kijkt en luistert ze met een open blik naar alle mensen en zaken die ze tegenkomt. Ze is gedreven om de positie van mantelzorgers te verbeteren en op te komen voor hun belangen. Margreet is tevens bestuurslid van onze stichting, projectleider en de schrijfster van ons MantelzorgManifest.

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Beste mevrouw van der Voort,
  Deze column moest ik een aantal keren lezen. Niet om dat u onduidelijk was maar juist het tegenovergestelde. U laat mij zien dat wat zo gaat, ook anders kan gaan. Weet dat het niet goed gaan en dat mantelzorg lood en lood zwaar kan zijn. Gelijkertijd schopt u ook tegen heilige huisjes. Het is mij nog niet duidelijk hoe en wat precies ander kan, anders moet. Moet daar over nadenken en kijken hoe deze organisaties werken en wat hun werkelijke bijdrage is van de ondersteuning voor de mantelzorger. Ondersteunen is dat ontlasten?

  Ik neem uw analyse mee in mijn raadswerk. Maar helemaal de vinger er op, heb ik nog niet. Zal mij verdiepen en hoop die pleister op de juiste wond te krijgen.

  Met vriendelijke Groet
  Wim van Krimpen

  1. Beste heer van Krimpen,

   Hartelijk dank voor uw reactie en de moeite die u wilt doen om deze problematiek te doorgronden. Het is inderdaad complexer dan dat het op het eerste oog lijkt.
   Ik zal proberen nog wat extra licht hierop te laten schijnen:

   Er zijn dus functies die in het leven zijn geroepen omdat het huidige systeem te complex en diffuus is. Deze ondersteuners kennen de wet- en regelgeving en helpen mantelzorgers om uit te zoeken waar ze een beroep op kunnen doen. Ook helpen deze bij het aanvragen van indicaties enz. Kort gezegd: ze helpen zodat de mantelzorger de ondersteuning kan krijgen waar deze recht op heeft. Het recht op ondersteuning zoals vastgelegd in bv. de WMO-wet stuit vaak op ontmoediging en afwijzing.

   Daarnaast zijn er ook organisaties die ingezet worden (ook vanuit gemeenten) om de afgegeven indicaties uit te voeren. Deze organisaties worden ingezet voor het invullen van de zogenaamde ‘Zorg in Natura’ of kunnen ingehuurd worden vanuit een PGB. Dit zijn mensen die taken van de niet-betaalde mantelzorger over kunnen nemen. Hiervoor wordt een commercieel uurtarief betaald.

   Mocht u nog meer informatie willen, dan kunt u mij ook mailen op:
   margreet@mantelzorgelijk.nl

   Met vriendelijke groet,
   Margreet van der Voort

 2. Beste Magreet,

  Ik ben het met jou eens en oneens.
  Ik heb zelf een stichting specifiek voor mantelzorgers, stichting Levina Janna. ( wij zetten overbelaste mantelzorgers in het zonnetje) Vernoemd na mijn moeder waar ik jarenlang mantelzorger van ben geweest. Momenteel ben ik mantelzorger van mijn vader , deze woont in een mantelzorgwoning bij ons. Door mijn ervaring als mantelzorger maar ook mijn ervaring van alle zonnetjes die ik heb mogen uitdelen zit ik er met mijn neus bovenop .
  Ik zie heel duidelijk wat goed gaat en wat zeker niet. Door in gesprek te gaan met mantelzorgers klopt het idd dat ze vaak niet weten wat voor hulp er allemaal is. Door tijdgebrek in de zorg ( en de meeste doen echt hun best) is er geen tijd voor een luisterend oor. Hoe mooi kan het dan wel zijn als er een vast persoon een luisteren oor biedt en probeert de mantelzorgers te helpen met tips en adviezen. Eer een mantelzorger een aantal zorgtaken overgeeft aan de zorg of huishoudelijke hulp gaat er een heel traject aan vooraf. Vooral bij ouderen , ze raken hun grip kwijt op hun eigen leven. Het duurt vaak een hele tijd wanneer ze zien dat het op deze manier eigenlijk niet meer gaat. En dan gebeurd het vaak dat het dan al te laat is en uiteindelijk in een zorg instelling terecht komen en dan is het gat heel groot en veel verdriet. Echtparen die al 50 jaar samen zijn uit elkaar halen omdat het niet meer anders kan is schrijnend.
  Hoe mooi is het als er eindelijk iemand langs komt en luistert naar de mantelzorg, begrip toont. Mantelzorgers die eenmaal in beeld zijn ( dat is ook nog een puntje) willen hun verhaal kwijt. Ik heb met mijn stichting los van t zonnetje vele verhalen gehoord en hun geprobeerd te helpen met advies en tips.
  Ik sta nu zelf op t punt dat ik in een betaalde baan ( ook ik heb rekeningen) los van mijn stichting die is op vrijwillige basis , wil hebben waarbij ik mantelzorgers wil helpen en steunen met al mijn ervaring die ik de afgelopen 6 jaar heb opgedaan . Zodat mantelzorgers eerder aan de bel trekken en eerder ontlast worden zodat ze langer thuis kunnen wonen.
  Ik vind dat dat best een betaalde baan mag zijn. Ik zie het alleen maar als win win situatie. Ik help de mantelzorgers en ontzorg maar kan ook de zorg/ gemeente tips geven.

  Mvg
  Desiree

  1. Beste Desiree,
   Dank je wel voor je reactie!
   Het is inderdaad voor mantelzorgers lastig om de juiste informatie en ondersteuning te vinden. Ik snap dat je jouw ervaring wilt inzetten om mantelzorgers te helpen en dat je gemotiveerd bent om hun wereld wat beter te maken. Ik snap ook dat je dat via een betaalde functie wil gaan doen. Wat ik heel lastig vind is het feit dat er veel mensen en functies zijn die de onbetaalde mantelzorgers willen ondersteunen. Op mijn pad lopen mantelzorgmakelaars, indicatiestellers, cliëntondersteuners, vervangende mantelzorgers en nog veel meer. Allemaal mensen die vanuit een betaalde baan mij gaan helpen om het onbetaald zo lang mogelijk vol te houden. Ik vind het echt prima dat dit betaalde banen zijn, want voor niets gaat de zon op. Maar geldt dat dan ook niet voor mij? Wat ik onverteerbaar vind is dat ik al mijn inzet, mijn taken, mijn energie en tijd voor niets moet doen. En dat steekt dan.
   Hartelijke groet,
   Margreet

   1. Ik snap je punt, als alles makkelijker geregeld kan worden in de zorg dan hoeft er geen mantelzorg ondersteuner zijn om te helpen om regels en wetten uit te zoeken maar kan dit geld gebruikt worden om mantelzorgers echt te ontlasten ipv tijd in te steken in alle regels.

 3. Ik ben jaren mantelzorger voor mijn vader geweest die in november 21 plotseling is overleden. (Even vallen in de badkamer en overlijden aan een longontsteking.) Mijn vader had hulp nodig nadat hij een ongeluk had gehad met zijn scooter en daar hersenletsel aan over had gehouden. Maar wat ik miste als mantelzorgster het luisterend oor en hulp met instanties die steeds alles af wezen. Tevens ben ik nog steeds mantelzorgster van mijn 11 jarig dochtertje. Die heeft een lichamelijke beperking en ass. Maar krijg daar wel goede hulp/begeleiding van maar het moeilijkste is het accepteren van hulp van anderen dit omdat je het al automatisch 11 jaar doet op de automatische piloot. Dus mijn mening is voor ouderen mantelzorgster zijn was een stuk ingewikkelder.

  1. Beste Diana,
   Wat een heftige ontwikkeling. Wat zul je je vader missen. Juist omdat mantelzorgers langer zorgen voor een dierbare, is de behoefte aan een luisterend oor zo belangrijk. Daarom starten wij in de komende week met ons nieuwe community-platform voor mantelzorgers. Gewoon terug te vinden op onze site : https://mantelzorgelijk.nl/help-elkaar/forum/. Wij hopen dat alle mantelzorgers in Nederland vriend van Mantelzorgelijk worden en dat we met elkaar een community kunnen bouwen waar aandacht is voor elkaar, we elkaar helpen bij prangende mantelzorgvragen en gebruik kunnen maken van elkaars ervaring en expertise. Wie weet zien we je daar ook.
   Hartelijke groeten,
   Marjolijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top