skip to Main Content

Waarom niet in alle zorginstellingen preventieve maatregelen?

Nu de besmettingscijfers in ons land weer oplopen is het belangrijk preventieve maatregelen te nemen om de meest kwetsbare groepen in zorginstellingen te beschermen.
De GGD Hollands Midden adviseert daarom, sinds afgelopen zaterdag, alle zorginstellingen met zorg aan risicogroepen in die regio over te gaan tot het gebruik van chirurgische neusmondmaskers. Wij juichen dit initiatief voor preventief gebruik toe.

1,5 meter norm

 Deze maatregel in Hollands-Midden geldt voor alle medewerkers én bezoekers bij cliënten en patiëntencontact op minder dan 1,5 meter. Dit geldt dus ook voor alle medewerkers die niet rechtstreeks zorg verlenen, maar wel op minder dan 1,5 meter van een cliënt/patiënt komen zoals voor maaltijdbezorging of recreatieve activiteiten. Wij vinden dat een super verstandig besluit. Ook horen we initiatieven van zorgorganisaties die vergelijkbare keuzes maken en preventie belangrijk vinden. Maar waarom worden niet in alle zorginstellingen en regio’s deze preventieve maatregelen genomen? Het lijkt afhankelijk te zijn van bestuurders die zelf hun verantwoordelijkheid durven te nemen zonder te wachten op aanpassingen in de RIVM-richtlijnen.

Besmettingsaantallen lopen op

 Inmiddels zijn er veel meer veiligheidsregio’s die met besmettingen kampen. Het aantal coronagevallen in de verpleeghuizen neemt weer toe Deze week zijn 224 bewoners positief getest en een week geleden testten 126 mensen positief, blijkt uit cijfers van het RIVM. Het aantal besmette locaties staat inmiddels op 255. Als de aantallen in dit tempo oplopen, lijkt het ons de hoogste tijd om in actie te komen en in alle zorginstellingen deze preventieve maatregelen in te zetten.

Grote zorgen

Verenso, de vereniging van specialisten oudergeneeskunde, maakt zich zorgen. “Over de toename onder kwetsbare ouderen en de druk die dit meebrengt voor het verzorgend personeel”, zegt voorzitter Nienke Nieuwenhuizen. Ook wij maken ons enorme zorgen. Via de hulplijnen krijgen we steeds vaker signalen van verontruste mantelzorgers. Zij melden dat het vooral in de zorginstellingen binnen de ‘niveau-2’ regio’s niet goed gaat. De situatie is met recht zorgelijk te noemen.

Risico

Zo blijkt uit de meest recente signalen dat zorgmedewerkers niet altijd met mondkapjes werken. Niet uit onwil maar omdat hun werkgevers niet voldoende voorraad hebben óf omdat zij hun beleid nog niet aangepast hebben. Het risico op besmettingen wordt ook steeds groter omdat er door het hele land steeds meer ‘niveau-2’-gebieden bijkomen. Zowel verzorgenden als familieleden kunnen dus waarschijnlijk eerder in aanraking komen met mensen die mogelijk besmet zijn. Dan wordt de kans dat familieleden of de verzorgenden een bewoner besmet gewoon groter.

Totale sluiting zorginstellingen mag nóóit meer gebeuren

 Ondanks dat een recent onderzoek van Amsterdam UMC beweert dat verpleeghuisbewoners niet hebben geleden onder het bezoekverbod tijdens de intelligente lockdown, kunnen wij ons de schrijnende signalen tussen half maart en begin juni maar al te goed herinneren. En achteraf is gelukkig héél Nederland het er wel over eens: de totale sluiting van álle zorginstellingen mag nóóit meer gebeuren. Mantelzorgers zagen hoe hun familieleden eronder leden. Stil werden, achteruitgingen. Er was oog voor de veiligheid, maar de kwaliteit van leven werd buiten beschouwing gelaten. Inhumaan, zo’n eenzame opsluiting. Zeker omdat dat besluit ook nog eens schijnveilig bleek door het gebrek aan mondkapjes en andere beschermende middelen.

Oproep

Vanuit Mantelzorgelijk roepen wij ALLE veiligheidsregio’s en de GGD’s  dringend op om de preventieve maatregelen, zoals ingezet in Hollands Midden, toe te passen in alle zorginstellingen in ons land. We hebben in de eerste coronagolf geleerd hóe het gemis aan dergelijke preventieve maatregelen geleid heeft tot onnodige besmettingen en coronadoden. Dat leed mag niemand meer aangedaan worden. Niet aan bewoners, niet aan familieleden én ook niet aan verzorgenden !

Marjolijn-Margreet

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X