skip to Main Content

Waarom moet de aai over de bol uit de zorg?

th-5Ik las onderstaand artikel op de website van Zorg en Welzijn en dacht meteen: typisch gevalletje van doorslaan!

“In de zorg is geen enkele vorm van lichamelijk contact toegestaan, behalve handen schudden, zegt de Inspectie voor de gezondheidszorg. Juist aanraking maakt dat iemand zich niet alleen voelt, zeggen Marian Verkerk en Joris Slaets, hoogleraar zorgethiek en ouderengeneeskunde.

‘Het is juist de hand op de schouder die maakt dat je je even geborgen en getroost kunt voelen. Door bij een angstige cliënt enige tijd de hand vast te houden, kun je een noodzakelijk onderdeel van goede zorg in de praktijk brengen’, schrijven de Groningse hoogleraren Marian Verkerk (zorgethiek Rijksuniversiteit Groningen) en Joris Slaets (ouderengeneeskunde UMCG) in een opiniestuk in dagblad Trouw.

Tuchtzaak
Aanleiding voor de opmerking van de Inspecteur voor de Gezondheidszorg was een tuchtzaak bij het medisch tuchtcollege in Groningen over een psychiatrisch verpleegkundige die ervan wordt beschuldigd dat hij regelmatig te ver is gegaan met de ‘aai over de bol’ en knuffels aan zijn patiënten. De inspectie liet tijdens de zitting weten dat, naast een hand schudden, geen enkele vorm van lichamelijk contact is toegestaan in de zorg. ‘Een professionele houding betekent fysieke distantie.’

Misbruik
De vraag is: hoe voorkom je misbruik van kwetsbare patiënten terwijl fysiek contact bijna een noodzaak is voor goede zorg? Door ieder lichamelijk contact dat verder reikt dan handen schudden te verbieden? ‘Daarmee creëer je zorg die mensen in de steek laat’, volgens Verkerk en Slaets. ‘Het feit dat lichamelijk contact kan leiden tot misbruik, mag nooit voldoende reden zijn om het contact met de patiënt en cliënt te beperken tot een handdruk.’

Professionaliteit
De professionaliteit van de werkers in de zorg is een belangrijke maatstaf of fysiek contact goed en wenselijk is. ‘Professionaliteit in de zorg betekent dat je het juiste moment van lichamelijk contact goed kunt inschatten,’ aldus Verkerk en Slaets. Dat houdt volgens hen in: ‘aandachtigheid in de zorgrelatie: welke houding is nodig om zorg aan die specifieke patiënt te leveren? Maar ook responsiviteit, ervaart de patiënt datgene wat ik doe als prettig en gepast?’

Kille handdruk
Volgens de hoogleraren zorgethiek en ouderengeneeskunde zijn juist deze twee deugden: aandachtigheid en responsiviteit, in de zorg nodig om misbruik tegen te gaan. ‘Het is niet het lichamelijk contact dat op zichzelf misbruik impliceert, het is de wijze waarop wij met elkaar als belichaamde personen omgaan. In die zin kan zelfs een kille handdruk meer kwaad dan goed doen.”

Lees het hele opiniestuk in dagblad Trouw

Bron: Zorgvisie – Carolien Stam

Wat mij betreft slaat de inspecteur van de Gezondheidszorg de plank volledig mis. Een aai over de bol, een knuffel op zijn tijd moet toch gewoon kunnen?  Dat doet mensen juist goed. Ze voelen zich gezien. Aanraken los van de dagelijkse zorg mag dus niet meer? En alleen omdat een paar medewerkers daar misbruik van hebben gemaakt? Wat een onzin! Er is niks mis met een arm om een schouder – of die aai over de bol – als iemand verdrietig is. Ik weet zeker dat het merendeel van de zorgmedewerkers donders goed weten waar de grens ligt. Zij kennen hun cliënten echt wel. Bij de één houden ze wat afstand, bij de ander geven ze die knuffel. Maar altijd professioneel. Goed dat de inspectie aandacht geeft aan die gevallen waar het mis ging, maar deze regel gaat volgens mij echt veel te ver. Hou liever de kwaliteit van zorg nauwlettend in de gaten.  Dat heeft absoluut prioriteit in een tijd waarin geschoolde medewerkers het veld moeten ruimen en de werkdruk alleen maar toeneemt.  In de zorg werkt men met mensen met gevoelens. Het lijkt mij een slecht zaak als zorgprofessionals alleen nog maar koeltjes de hand van een client mogen schudden, zoals je met mensen doet waar je geen binding mee hebt. Inspectie van de Gezondheidszorg: Cut the crab!!

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X