skip to Main Content

Waarom LSD?

Deel 1 van 3 delen.

Luisteren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LSD is een belangrijk hulpmiddel om aan te kunnen sluiten bij de cliënt. Aansluiten zodat de cliënt zich gehoord en begrepen voelt. Samen onderzoeken welke handvatten ondersteunend kunnen zijn.

Wat is LSD?

Heb je wel eens van deze afkorting gehoord? Het is de kunst van vragen stellen. Een communicatievorm die professionals tijdens hun opleiding leren zodat ze met volle aandacht er voor de ander kunnen zijn.

De afkorting staat voor:

  • Luisteren
  • Samenvatten
  • Doorvragen

Mantelzorgers zijn ook professionals. Zij plannen, zorgen, combineren en communiceren iedere dag om de zorg voor de ander zo goed mogelijk geregeld te krijgen. Vele gesprekken worden gevoerd. Het ene gesprek verloopt gemakkelijker dan het andere. Communicatie kan best wel eens lastig zijn toch? Je voelt je niet begrepen, de ander voelt zich niet begrepen, irritatie, ruzie of sussen. Er is altijd wel wat.

Hoe pak je een gesprek nu het beste aan? 

De kunst van vragen stellen begint bij Luisteren.

Luisteren doe je niet alleen met je oren. Met je hele lichaamshouding laat je merken dat je naar de ander luistert. Let maar eens op wat er gebeurt wanneer iemand aan jou een verhaal vertelt en jij de andere kant op gaat kijken.

Vertelt de ander nog door? Wordt het volume van de stem anders?

Hoe zou jij reageren?

Luisteren doe je door echt in contact te zijn met de ander.

Iemand met regelmaat aankijken en tijdens het verhaal af en toe hummen of knikken. Onderbreek het verhaal niet, laat de ander uitspreken. Neem de tijd en jaag de spreker niet op door het gesprek over te nemen. Maak je hoofd leeg zodat je zonder oordeel kunt blijven luisteren. Dit is niet gemakkelijk. Hoe meer je dit oefent des te beter het zal gaan.

Jouw waarheid loslaten en er helemaal zijn voor de ander. Diegene zal zich gehoord voelen en voor jou ontstaat ruimte om vragen te kunnen stellen.

We hebben tenslotte niet voor niets twee oren gekregen en één mond.

Dit eerste deel van LSD wil ik afsluiten met een prachtige tekst van Leo F. Buscaglia. Tot de volgende keer met deel twee dat gaat over Samenvatten tijdens een gesprek.

Luisteren

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij adviezen te geven,
dan doe je niet wat ik vraag.

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij te vertellen waarom
ik iets niet zo moet voelen zoals ik het voel,
dan neem je mijn gevoelens niet serieus.

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij denkt dat je iets moet doen
om mijn problemen op te lossen,
dan laat je mij in de steek,
hoe vreemd dat ook mag lijken.

Dus, alsjeblieft, luister alleen maar naar me
en probeer me te begrijpen.

En als je wilt praten, wacht dan even
en ik beloof je dat ik op mijn beurt
naar jou zal luisteren.

Leo F. Buscaglia

Avatar

Karin de Smit

Mijn naam is Karin de Smit. Getrouwd en moeder van twee zonen en schoonmoeder van twee lieve schoondochters.

Sinds 2006 ben ik werkzaam als coach/trainer en interim manager gezondheidszorg. Voor die tijd werkte ik in zowel de profit- als non-profit sector. Als verpleegkundige, gespecialiseerd in geriatrie, en daarna als manager in verschillende functies heb ik veel ervaring opgedaan over verlieservaringen en stressgerelateerde klachten.

Als coach ondersteun ik mensen die overbelast zijn geraakt door verlieservaring(en), mantelzorg en/of de combinatie van werk en privé.

Tot 2013 heb ik voor mijn moeder, die de ziekte van Alzheimer had, gezorgd. Een mooie maar ook zware tijd is het geweest. Met name de combinatie tussen werk/privé en mantelzorg was niet altijd gemakkelijk.

Gelukkig had ik veel profijt van mijn kennis over stress/burnout, rouw/verlies. Wanneer ik merkte dat mijn energieniveau omlaag ging, maakte ik een keuze uit de vele oefeningen die ik in de loop der jaren geleerd heb.

Ik hoop dat de tips/handvatten die ik op de pagina van Mantelzorgelijk mag schrijven voor jou een meerwaarde zijn.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X