De waarde van testen #autisme #zorgintensiefkind

Soms komen berichten in een email hard aan. Zo kreeg ik deze week de resultaten van de jaarlijkse testen van Christy binnen. Deze test geeft een beeld van haar ontwikkeling en leeftijds niveau. Woordontwikkeling 4,6 jaar, zinsontwikkeling 3,0 jaar en taalbegrip 4,3 jaar. Bij een werkelijke leeftijd van bijna 11 is dat dus een flinke achterstand. Tegen beter weten in hadden we op meer progressie gehoopt. Terwijl ik de email lees kijk ik naar Christy die vrolijk op K3 muziek danst. Ik zie een tevreden en blij kind. Zich totaal niet bewust van hetgeen ik aan het lezen ben. En gelukkig maar. Want wat is er mooier dan een onbezorgd kind. Dat wij ons als ouders zorgen maken is een ander verhaal. Naarmate je ouder wordt denk je ook meer na over hoe het met Christy in de toekomst moet. In dat opzicht stond er ook nog iets positiefs in het rapport, Christy was sterk gegroeid op het gebied van weerbaarheid. En dat is iets wat zij nodig zal hebben, nu en in de toekomst. Want deze kinderen zijn en blijven kwetsbaar in een steeds harder wordende maatschappij. Ik klap mijn laptop dicht en besluit me er niet druk over te maken en te zorgen dat Christy zo blij en onbezorgd blijft als ze nu is. Ze kijkt me aan zegt:” kom dansen pap”.

Kees Hoekstra is de vader van Christy, die een vorm van autisme heeft. Op zijn Facebookpagina ‘ Ik heb een autistisch kind” schrijft hij regelmatig over zijn ervaringen.

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top