skip to Main Content

VWS luistert niet naar ervaringsdeskundigen!

Vanuit Mantelzorgelijk weten wij het al een tijdje: Het ministerie van VWS luistert liever niet naar ervaringsdeskundigen. Beleid voor de mantelzorgers van 0 tot 65 jaar is heel mager en men vindt het ook geen noodzaak dat deze groep in deze tweede golf extra aandacht krijgt.
Wij hadden de indruk dat dit alleen voor onze achterban zou gelden, maar in deze coronacrisis komt pijnlijk bloot te liggen dat dit veel breder ligt. Neem de hele discussie rond de FFP2-maskers in verpleeghuizen.

Verre van voldoende

Momenteel werken zorgverleners in veel verpleeghuizen enkel met chirurgische mondmaskers. Ook op afdelingen waar veel besmettingen voorkomen, de zogenaamde cohort afdelingen. Maar die chirurgische mondmaskers blijken voor zo’n setting verre van voldoende, getuige de uitbraken in zorgcentra door het hele land. In de eerste lockdown was er een ernstig tekort aan FFP2-maskers, maar inmiddels zou dat niet meer het geval moeten zijn.

Kamer vragen

‘Zorgverleners krijgen bij tweede coronagolf tijdig voldoende mondkapjes’, schreef minister Tamara van Ark in een brief n.a.v. vragen vanuit de Tweede Kamer over de schrijnende tekorten aan beschermende middelen in verpleeghuizen tijdens de eerste lockdown. Gruwelijk was het, zorginstellingen op slot om onze kwetsbare en oudere bewoners te beschermen. En ondertussen liepen zorgverleners onvoldoende beschermd in en uit. De gevolgen waren desastreus, dat hebben velen van ons aan den lijve meegemaakt.

Dit mag nooit meer gebeuren.

Niet alleen was er een groot tekort aan beschermende middelen. Al snel bleek dat verpleeghuizen bij de verdeling daarvan helemaal achteraan in de rij kwamen. Ziekenhuizen gingen immers altijd voor. Na evaluatie was iedereen het er wel over eens: dit mag nooit meer gebeuren! Inmiddels lopen de besmettingen in zorginstellingen wederom uit de hand en verpleeghuizen komen nog steeds als laatste bij de distributie van beschermende middelen. Ondanks adviezen en smeekbedes vanuit de verpleeghuizen blijven de aanpassingen op de richtlijn uit. Ondanks het feit dat er voldoende FFP2-maskers op voorraad zijn. Nu worden zorgverleners én onze kwetsbaren familieleden waar zij mee werken nog steeds onvoldoende beschermd.

Onvergeeflijk

Het ministerie van VWS en de verantwoordelijke ministers weten zelf maar al te goed dat de richtlijnen over beschermende middelen in zorginstellingen vanaf het begin NIET adequaat waren. De ervaringen uit de praktijk logen er niet om. Destijds waren de enorme besmettingsaantallen te wijten aan de grote schaarste en zijn veel bewoners en hun verzorgenden blootgesteld aan een onveilige leef- en werkomgeving. Dat had nooit mogen gebeuren. Maar nu de schaarste van geschikte FFP2-maskers voorbij is, de besmettingen onder bewoners en zorgverleners enorm oplopen, er een nieuwe, meer besmettelijke variant van het virus in omloop is en er nog steeds geen toegang is tot goed beschermend materiaal is ronduit stuitend en in onze ogen ONVERGEEFLIJK!

Onder vuur

Inmiddels ligt minister van Zorg Tamara van Ark onder vuur n.a.v. uitspraken die zij tijdens het debat van afgelopen week deed over het dragen van een FFP2-masker. We quoten: “En bijvoorbeeld het dragen van FFP2-maskers is ook heel erg belastend! Het maakt ademhaling heel erg moeilijk. Daarom is het ook niet in elke situatie meest wenselijk…” Met andere woorden: Daarom geven we die veilige maskers niet aan zorgverleners in zorginstellingen?
Wat een kolder!

Luister

De zorgverleners vragen er zelf om en dat is niet voor niets. Zij willen op de meest veilige manier voor al onze dierbaren blijven zorgen en zichzelf ook zo goed mogelijk beschermen. Nu de Britse mutatie van het virus op verschillende plaatsen rondwaart in ons land lijkt het ons bittere noodzaak. De naïviteit mag nu echt overboord. Wij raden het ministerie van VWS dringend aan: Luister eens naar ervaringsdeskundigen in plaats van beleid te blijven voeren over zaken waar je geen verstand van hebt. Het gaat hier echt over leven en dood!

 

Marjolijn-Margreet

Marjolijn-Margreet

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X