Vragen ze jou wel eens om mee te doen aan onderzoeken voor de overheid?

Jullie weten dat ik er ooit achter ben gekomen dat voor het overheidsproject” (ont)regel mantelzorg alleen onderzoek werd gedaan onder 600 mantelzorgers van 70 jaar en ouder. De vragen werden gesteld via het mantelzorg panel van Mantelzorg.nl. Nou ben ik toevallig – puur uit nieuwsgierigheid – ooit lid geworden van dit panel en zo nu en dan vulde ik zo’n vragenlijstje in maar de lijst voor dat bewuste project heb ik helaas nooit gezien. Dat ligt in dit geval vast aan mij want ik heb nou eenmaal niet altijd tijd (en zin) om elke vragenlijst, die ik in mijn mailbox krijg, in te vullen. Daarbij moeten bepaalde onderwerpen natuurlijk ook op mijn situatie van toepassing zijn want anders heeft het natuurlijk ook geen zin om deel te nemen aan dit soort enquêtes.

Maar het is natuurlijk heel vreemd dat er destijds een advies naar de minister ging, dat was gebaseerd op een respons van slecht 0,01% van alle mantelzorgers in Nederland. Een advies waaraan alleen oudere mantelzorgers hadden meegedaan. Op zo’n moment moet Mantelzorg.nl en het ministerie van VWS toch ook denken: ‘Hey, er bestaan ook jongere mantelzorgers, die tegen heel andere problemen aanlopen. Moeten die niet ondervraagd worden?’  Niet dus! Bij navraag kreeg ik vanuit het ministerie de bevestiging dat het onderzoek niet representatief was maar dat het wel om 600 mantelzorgers ging. Of dat dan alles goedmaakt…

Enfin, je zult begrijpen dat mijn vertrouwen in dit soort onderzoeken echt nihil is geworden.Best jammer want we willen per slot allemaal het juiste beleid voor mantelzorgers. Maar dan moeten ook jongere mantelzorgers gehoord worden. Ik ben nu ruim 7 jaar mantelzorger (best ervaren dus) en ik ben nog nooit gevraagd om deel te nemen aan een onderzoek van partijen die door het ministerie van VWS worden ingehuurd. Jij wel? Laat het me onder dit bericht weten asjeblieft.Of via mail: marjolijn@mantelzorgelijk.nl

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Zeer zorgelijk want dat betekent dat het beleid op mantelzorgers wordt gestoeld op een zeer beperkt aantal mantelzorgers. Ik ben overigens wel benieuwd of de minister hiervan daadwerkelijk op de hoogte wordt gebracht en of hij daar mee in kan stemmen.
    Overigens zie ik het vaker, ook bij anderen onderwerpen. Maar een heel beperkt aantal mensen vult vragenlijsten in, maar er wordt vervolgens wel beleid op geschreven. Ik raad dan ook iedereen aan om de lijsten wel in te vullen! Het gaat immers over jou!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top