Voorkom onverwachte financiële tegenvallers bij mantelzorg

mezzo logoMeer dan de helft van de mantelzorgers zit financieel krap of komt zelfs geld tekort door financiële tegenvallers. Daarbij komt dat de veranderingen in de zorg vaak vergaande financiële consequenties hebben, die onvoldoende duidelijk zijn. Daarom heeft Mezzo  een overzicht gemaakt van alle financiële regelingen waar mantelzorgers zowel last als profijt van kunnen hebben.

Als mantelzorger maak je vaak meer kosten dan je denkt maar aan de andere kant heb je tegelijkertijd minder inkomsten. Alleen al was-, reis- en telefoonkosten die direct voor rekening van de mantelzorger komen, bedragen €1.100 op jaarbasis. Dit bleek uit het Nationaal Mantelzorgpanel van 2015. Mantelzorgers die samenwonen met degene voor wie zij zorgen worden daarnaast geconfronteerd met zorgkosten zoals eigen bijdrages in de zorg, lagere pgb tarieven of de aanschaf van hulpmiddelen.

Verreweg de meeste vragen van mantelzorgers aan Mezzo gaan over financiën. Daaruit blijkt telkens weer dat mantelzorgers vastlopen in een woud van regels, die mogelijk financiële consequenties hebben. Dit was voor Mezzo reden om alle financiële regelingen waar mantelzorgers last van hebben – maar ook hun voordeel mee kunnen doen – te bundelen in een handzaam overzicht. Het beschrijft informatie over wonen, werk en zorg, over uitkeringen, belastingen en tegemoetkomingen.

Het overzicht gaat over de gevolgen voor mantelzorgers bij ingewikkelde regelingen zoals:

· De risico’s van een persoonsgebonden budget (pgb)

· Kostendelersnorm (mantelzorgboete)

· Wmo vergoedingen bij woningaanpassingen

· Mantelzorgforfait

Maar ook handige weetjes die vaak onbekend zijn:

· Gratis meereizen met de trein

· Tweedehands mantelzorgwoningen

· Mantelzorg annuleringsverzekering

Het boekje geeft niet alleen inzicht in de regelingen, het geeft ook meer kennis zodat mantelzorgers de verschillende instanties goed geïnformeerd tegemoet kunnen treden.

Het Financieel zakboekje 2016 bevat 112 pagina’s vol tips en weetjes voor mantelzorgers. Het boekje is  te bestellen via deze link en kost €4,92 .

mezzo

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top