Voorbeelden hoe naasten elkaar wél kunnen ontmoeten in zorginstellingen
De deuren van verpleeghuizen gaan weer op een kier. Een eerste groep verpleeghuizen zou vanaf 11 mei weer in beperkte mate bezoekers moeten kunnen toelaten. Dat er iets moest gebeuren is inmiddels duidelijk geworden. Veel bewoners kwijnen weg en mantelzorgers zijn inmiddels volledig radeloos. Zij willen elkaar zien. En verzorgenden hebben momenteel helemaal geen adempauze meer en gaan gebukt onder een enorme werkdruk. Gelukkig zijn er steeds meer instellingen die dat zelf ook al hebben bedacht. Uit menselijk oogpunt en om de verzorgenden te ontlasten zijn er inmiddels al een aantal mooie initiatieven gestart. We delen hier een paar voorbeelden hoe naasten elkaar wel kunnen ontmoeten in zorginstellingen. Wie weet dat het meer zorginstellingen inspireert..
Hoogwerker
De moeder van Hennie van den Berg woont op een PG afdeling. Hennie is erg verdrietig dat ze haar moeder al zo lang niet heeft kunnen zien. Maar in plaats van lijdzaam afwachten tot ze haar moeder weer een keer in de ogen kan kijken, heeft ze een plan. Hennie belde met verschillende verhuurbedrijven van hoogwerkers en kreeg maar liefst vier bedrijven zo ver om een middagje naar het verpleeghuis te komen. En zo kon Hennie haar moeder toch even anders zien dan via FaceTime. Daar waren zowel moeder als dochter super blij mee.
Hennie heeft daarna onder de familieleden een inzameling gehouden voor de verhuurder.
Dit is natuurlijk een superfijn initiatief maar dat kun je niet wekelijks blijven organiseren. In wezen zou het fijner zijn als er vanuit de instelling een duurzamer initiatief gestart wordt. We speurden online verder naar andere mogelijkheden…
Kletstent
Zo simpel kan iets zijn! Men neme een partytent, een stoel en een bankje. Liever had ik een plexiglas afscheiding gezien in plaats van een ijzeren hek maar elk idee kan natuurlijk altijd gefinetuned worden. Zo kun je met dit mooie weer wel fijn tijd doorbrengen met je dierbare. Daar gaat het uiteindelijk om.
Babbelraam
En wat te denken van dit Babbelraam dat ik op LinkedIn zag langskomen? Maar liefst 70 families hebben er al gebruik van mogen maken om hun naaste te bezoeken. Uiteraard rekening houdend met alle richtlijnen van het RIVM en de zorgorganisatie. “Er wordt veel gelachen, soms gehuild maar bovenal zijn de bewoners blij hun naasten weer te zien en visa versa. Op een veilige manier zien en horen dat het goed gaat met je naaste.”
Praathuis
Het volgende idee is tot stand gekomen door een samenwerking met een bedrijf die tijdelijke accommodaties verhuurt/ Voornamelijk in de festival, sport en zakelijke evenementen sector. Zo kan het dus ook..
Alle 7 villa’s van Zorggroep De Laren beschikken inmiddels over een portocabine waarmee het spreken en zien van familie en vrienden voor de bewoners van deze instelling weer mogelijk gemaakt is. Het Praathuis heeft 2 aparte ingangen voor 2 aparte ruimtes die middels een wand met een raam van plexiglas luchtdicht van elkaar gescheiden zijn. Door een intercom kunnen bewoners veilig praten met hun visite aan de andere kant van de wand. Men kan aan beide kanten comfortabel zitten en zo bijvoorbeeld samen een kopje koffie drinken. De Praathuizen zijn in alle villa’s enthousiast ontvangen. Het is fijn om in deze tijden een mooi alternatief te kunnen aanbieden, volgens Zorggroep de Laren.
GGZ
Het betrekken van naasten en van familie is bij het herstel van GGZ patiënten heel erg belangrijk. De Quarantainer maakt het mogelijk dat cliënten van instellingen, die door de quarantaine maatregel geen bezoek meer mogen ontvangen, toch contact kunnen hebben met hun naasten. In het filmpje kun je zien hoe dat er dan. uit komt te zien.
Contact hebben kan dus wel. Misschien nog niet zoals je als mantelzorger kan wensen maar we mogen niet vergeten dat veiligheid voor alles gaat. Lees je dit en denk je: Wij werken ook al met zo’n contact initiatief. Of het verpleeghuis van mijn dierbare heeft ook iets bedacht om contact tot strand te brengen. Laat het ons weten via info@mantelzorgelijk.nl
Dit bericht heeft 0 reacties