Voor geld registreren mantelzorgers zich wél

studenten wonen in verpleeghuis MantelzorgelijkDe meeste gemeenten hebben er grote moeite mee om uit te vinden hoeveel mantelzorgers er nou precies in de gemeente wonen. Mantelzorgers zijn namelijk geen patiënten. Ze vragen geen eigen budget aan. Ze lopen niet bij een welzijnsorganisatie. Vaak willen ze niet eens ‘gevonden’ worden. Veel mantelzorgers doen precies wat ze moeten en willen doen, namelijk voor een dierbare zorgen. En dat was het.

Toch willen gemeenten weten hoeveel onbetaalde hulpverleners er binnen hun grenzen actief zijn. Niet alleen om “beleid op te maken”, maar ook om in te kunnen schatten of en hoeveel hulp zij voor mantelzorgers moeten organiseren. Informatiebijeenkomsten, maar bijvoorbeeld ook respijtzorg. Om mantelzorgers de gelegenheid te geven een paar dagen weg te gaan, bijvoorbeeld.

De gemeente Fryske Marren (met onder andere Joure) lijkt nu iets gevonden te hebben: de ambtenaren koppelden namelijk het mantelzorg-compliment aan een uitgebreid inschrijfformulier. En dat leverde heel wat informatie op. In Fryske Marren zijn in 2015 vierhonderd nieuwe mantelzorgers aangemeld. In Balk zijn er 97 nieuwe mantelzorgers ingeschreven, in Joure 195 en in Lemmer 101 mensen.

Met de regeling mantelzorgwaardering 2015 konden mantelzorgers, tot 1 oktober 2015, een geldbedrag van € 150,- aanvragen als waardering voor hun mantelzorgwerk. In totaal zijn er 557 aanvragen voor waardering binnengekomen. Van deze aanvragen zijn er dertien afgewezen. Reden van afwijzing is voornamelijk de woonplaats van de mantelzorger of de zorgvrager. Een aantal keer is de aanvraag te laat ingediend en daarom niet in behandeling genomen.

Vrouwen zijn vaker mantelzorger vergeleken met mannen: van de 393 geregistreerde mantelzorgers is 64% van de mantelzorgers een vrouw (253 personen) en 36% is man (140 personen).

Van de geregistreerde mantelzorgers, noteerden de gemeente ook de zorgrelatie. Hieruit blijkt dat bijna de helft van de mantelzorgers mantelzorg verleent aan zijn of haar partner (45%). Daarna komt mantelzorg aan ouders het meest voor (24%). Gevolgd door mantelzorg aan kinderen (18%). In 8% van de gevallen wordt mantelzorg aan een ander familielid gegeven en 4% geeft een andere zorgrelatie aan. Zorg aan buren komt het minst voor met 0,5%.

Tot en met 2014 zorgde de Sociale Verzekeringsbank voor het mantelzorgcompliment. Zorgontvangers konden, als zij aan bepaalde criteria voldeden, voor hun mantelzorger jaarlijks het mantelzorgcompliment aanvragen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) keerde dit compliment van € 200,- vervolgens aan de mantelzorger uit.

Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de waardering van mantelzorgers. Elke gemeente mag op haar manier hier invulling aan geven. Om tot een goede regeling te komen, hebben wij de mantelzorgers gevraagd naar hun wensen. De bij de gemeente bekende mantelzorgers hebben hiervoor via de mantelzorg ondersteuningspunten een vragenlijst ontvangen. Daarop konden zij aangeven op welke manier zij gewaardeerd willen worden. Uiteindelijk is hier de regeling mantelzorgwaardering 2015 uitgekomen. Van half augustus tot 1 oktober 2015 konden mantelzorgers in gemeente De Fryske Marren de mantelzorgwaardering aanvragen.

Bron: Jouster Courant

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

    1. Dan kennen we de gemeente Groesbeek met z’n allen maar de ‘koude douche’ toe. Als de ene gemeente € 150,- kan bieden, kun je er volgens mij gewoon vanuit gaan dat elke gemeente een dergelijk mantelzorg compliment zou kunnen aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top