Voor de zoveelste keer: Je bent geen ziekte!

Ik begin er toch maar weer eens over want inmiddels raak ik een beetje geïrriteerd. Hoe zit het nou? Ben je ziek, of ben je een ziekte? Heb je dementie, of ben je dement? Tjongejonge, hoe moeilijk kan het zijn? Ik heb er al vaker mijn beklag over gedaan maar nog steeds blijkt dat vooraanstaande journalisten en kranten het nodig vinden om over ‘dementen’ te schrijven. Zo akelig om te lezen! Hoe dementievriendelijk is Nederland dan eigenlijk inmiddels geworden ? 

Vanaf 2016 wordt door Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) campagne gevoerd voor ‘Samen maken we Nederland dementievriendelijk’.  Een campagne zodat we mensen met dementie weten te herkennen en vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger.

De campagne blijft urgent omdat het aantal mensen met dementie de komende jaren behoorlijk toeneemt door de vergrijzing. Daarnaast wonen mensen met dementie steeds langer thuis. Zodoende komen we in onze samenleving steeds vaker mensen met dementie tegen. Om daar goed mee om te gaan, moeten alles uit de kast gehaald worden. Maar dan bedoel ik ook ALLES! Dus ook in de pers en op websites die voorlichting geven.

Het algemene beeld over dementie is in de praktijk nog te vaak eenzijdig negatief. Vaak wordt gefocust op de laatste fase, terwijl die periode relatief een klein deel uitmaakt van het totale ziekteproces: gemiddeld twee van de totale acht jaar. Natuurlijk is dementie een moeilijk proces, maar het blijft gaan om MENSEN met een ziekte maar vooral ook MET MOGELIJKHEDEN. Juist daarom is het belangrijk dat we ‘dementie’ met z’n allen goed benoemen. In de kranten, tijdschriften, op websites, in gesprekken, kortom overal waar dementie ter sprake komt.

Voor de volledigheid leg ik nog maar eens uit wat dementie precies is: Dementie de naam is voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig(!) ziektes. Ik herhaal: ZIEKTES.

Ik daag iedereen uit om vanaf nu nooit meer te schrijven, of te spreken over ‘dementerenden’. Je schrijft ook niet over ‘kankerenden’ als je een artikel schrijft over iemand die aan de ziekte kanker lijdt. Of MSers, als je spreekt over iemand die MS heeft.

Mensen zijn geen ziekte. Mensen lijden eraan! I rest my case…

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top