Vluchtelingen verzorgen ouderen in verpleeghuis

vluchtelingen mantelzorgen

Hebben jullie het afgelopen week ook gelezen op NOS.nl?  Tien vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, krijgen in Katwijk woonruimte  in een verpleegtehuis en tegelijkertijd worden ze opgeleid om ouderen te kunnen verplegen.

Door de veranderingen in de langdurige zorg kunnen zorgaanbieders minder mensen opnemen in de woonzorgcentra, waardoor leegstand van appartementen in woonzorgcentra voor ouderen ontstaat. Zorgaanbieders zoeken daarom naar alternatieven om deze ruimte toch zinvol te benutten en aan te wenden ter ondersteuning van de ouderenzorg.

Door opleiden, werk en wonen aan elkaar te koppelen, kan deze groep statushouders een perspectief worden geboden op een volwaardige plaats binnen de Nederlandse maatschappij waarbij zij een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan de Katwijkse samenleving. Tegelijk levert de zorgaanbieder een kleine maar concrete bijdrage aan het oplossen van het urgente huisvestingsprobleem van deze groepen binnen de gemeente Katwijk en de druk die hierdoor ontstaat op de verdeling van sociale huurwoningen. De kamers waarin de statushouders zullen worden gehuisvest krijgen een eigen, aparte opgang. De statushouders betalen een normale huur voor het gebruik van de kamer.

Volgens de directeur van het verpleeghuis gaat het hier om een win/win situatie. Om te beginnen had hij moeite om hoger opgeleide, verzorgende verpleegkundigen te vinden die in zijn woonzorgcentra konden werken. Tegelijkertijd kwamen er kamers vrij omdat ouderen van het kabinet langer thuis moeten blijven wonen. En dan is er ook nog eens een tekort aan woningen voor vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. “Die zaken hebben we op deze manier slim kunnen combineren.”

Verpleegkundigenvakbond NU’91 bevestigt het tekort aan mensen die in woonzorgcentra willen werken. “Hoger opgeleide verzorgenden of verpleegkundigen werken liever in ziekenhuizen”, zegt een woordvoerder. “Dat betaalt vaak beter en heeft een hoger aanzien.”

Het was volgens de directeur van het verpleeghuis niet eenvoudig om deze plannen te realiseren. “Net als in andere steden en dorpen veroorzaakt de vluchtelingenstroom angst en zorgen, die zich vertaalt in weerstand tegen de opvang van vluchtelingen. Ook in Katwijk waren er veel vragen en zorgen over het initiatief, maar er waren zeker ook positieve reacties.” Bewoners zaten met vragen en zorgen over het initiatief.

Om die zorgen zoveel mogelijk weg te nemen werd een interne werkgroep opgericht, waarin in goed overleg de oorspronkelijke plannen zijn aangepast. Het initiatief is – na een jaar overleg en het aanpassen van de oorspronkelijk plannen – deze maand van start gegaan met de komst van vijf asielzoekers: twee mannen en drie vrouwen uit Syrië en Eritrea. Zij hebben in hun vaderland een medische opleiding gevolgd, maar moesten in Katwijk ook nog een strenge sollicitatieprocedure door om aan het werk te kunnen.

bron: Babette olde Hanhof – NOS.nl

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top