skip to Main Content
Waar Vind Je Hulp Als Dat Dringend Nodig Is? #mantelzorgtips

Waar vind je hulp als dat dringend nodig is? #mantelzorgtips

Je bent mantelzorger en hebt onverwachts en dringend hulp nodig. Maar waar vind je dat dan? Op de nieuwe website IkWoonLeefZorg vond ik een aantal zeer handige en bruikbare tips:

Stel: Je oude vader is opeens doodziek. Griep, longontsteking, of hard gevallen en een gekneusde rib daaraan overgehouden. Je woont een uur verderop en hebt een drukke baan. Natuurlijk ga je er eerst zelf heen, maar je kunt niet alle dagen heen en weer rijden om hem te helpen met eten, lichamelijke verzorging en bezoekjes aan de huisarts, apotheek of het ziekenhuis. Wat nu?

Wat zijn de mogelijkheden?

Iedereen die mantelzorger is, kent deze situatie maar al te goed. Vroeg of laat is het zover. Er ontstaan forse problemen en je bent niet in de buurt om die steeds meer op te lossen. Het is een moment waarop je als familie of mantelzorger met de handen in het haar zit. Goede raad is duur. Wat zijn de mogelijkheden op zo’n moment?

Particulier zorgbureau

mantelzorg

Hulp in de huishouding, thuisverpleging of hulp na een operatie… Een bureau voor particuliere zorg regelt vrijwel alles. Heb je 24 uur per dag iemand in huis nodig? Of zoek je iemand die af en toe een wandelingetje maakt met degene die zorg nodig heeft? Of iemand die mee kan naar het ziekenhuis? Die eten kookt, gezelschap houdt en de lichamelijke verzorging regelt. Het is allemaal mogelijk. De kosten voor particuliere zorg verschillen sterk. Voor een schoonmaakhulp betaal je bij de meeste bureaus tussen de € 20,- en € 30,- per uur. De kosten voor een zorg-au-pair bedragen tussen de € 2000,- en € 7000,- per maand.

Waar vind ik een particulier bureau in de buurt?

Overal in Nederland zijn particuliere bureaus actief. Er is geen website waar je ze allemaal kunt vinden, dus je moet zelf zoeken. Hoe? Bel allereerst naar de gemeente (het zorgloket of het steunpunt mantelzorg) en vraag welke particuliere bureaus in de buurt actief zijn. Misschien kunnen zij je verder helpen. In het artikel Hoe regel ik particuliere hulp of – zorg? vind  je een opsomming van particuliere zorgbureaus.

Kleine zelfstandigen in de zorg

Er zijn ook kleine zelfstandigen die zorg aanbieden. Op de website www.nationalehulpgids.nl kun je een hulpvraag plaatsen. Voor jezelf of voor degene voor wie je zorgt. Dat is gratis, maar je kunt ook kiezen voor het Pluspakket met allerlei extra garanties, dat kost eenmalig 29 euro. Je laat je mailadres achter. Hulpverleners die zich aangesproken voelen (en in de buurt werkzaam zijn), melden zich vervolgens. Dat zijn in principe zelfstandige hulpverleners zonder personeel, zogenaamde ZZP’ers. Zij vragen een uurprijs, meestal in overleg. Als niemand zich meldt, kun je ook zelf hulpen zoeken in de buurt. Ook hiervoor geldt: misschien is het handig om vooraf al contact te leggen met eventuele hulpverleners? Als er dan dringend hulp nodig is, weet je al wie je kunt bellen.

Vrijwilligers via de gemeente

Mogelijk kan de gemeente (afdeling Welzijn, of het Wmo-loket van de gemeente) je goede tips geven. Iedere gemeente heeft eigen voorzieningen voor ouderen. Misschien is er een boodschappendienst of een actieve club met vrijwilligers die op korte termijn hand- en spandiensten kan leveren? Als je langdurige hulp in de huishouding of begeleiding wilt regelen via de gemeente, kost dat al snel een paar weken voordat die hulp op gang komt. Eerst beoordeelt de gemeente of degene voor wie je zorgt, daadwerkelijk recht heeft op hulp. Dit is hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. Je leest hierover meer in het artikel Hoe regel ik huishoudelijke hulp via de gemeente? of Wat regelt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)?

Handige websites

www.wehelpen.nl

Heb je hulp nodig? Dan kan je een hulpvraag stellen. Dit mag van alles zijn: een ritje naar het ziekenhuis, hulp bij het doen van boodschappen, een hond uitlaten of een muur verven. Het stellen van een hulpvraag is gratis, de aangeboden hulp is ook gratis. Hoe concreter je de vraag stelt, hoe groter de kans op hulp.

www.zorgvoorelkaar.com

Zorgvoorelkaar.com is een online platform waar mensen elkaar kunnen vinden en helpen. Je kunt er hulp vragen en hulp bieden. Eenmalig, iedere week, alles daartussen in én bij jou in de buurt. Betrouwbaar, gemakkelijk, en gratis.

bron: IkWoonLeefZorg

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X