skip to Main Content
Vier Dingen Maar… #mantelzorgwens

Vier dingen maar… #mantelzorgwens

Het is net Dag van de Mantelzorger geweest. Een fijne dag. Ieder jaar krijgen mantelzorgers heel even veel aandacht voor hun zware taak. Nu wordt het weer stil, maar de zorg voor onze dierbaren gaat natuurlijk gewoon door. Net als onze eigen zorgen en problemen.

Daarom heb ik juist nu een paar wensen. Vier, om precies te zijn. Ik wou dat deze vier dingen per direct beschikbaar waren voor alle mantelzorgers. Omdat het onze levens zo veel makkelijker zou maken. Omdat we er beter door konden slapen. En beter voor onze dierbaren konden zorgen. Gelukkige mantelzorgers, in plaats van zorgelijke mantelzorgers. Dat is heel hard nodig.  Want mantelzorgers zijn geen zeurpieten. Geen actievoerders. Geen revolutionairen. Maar mantelzorgers zijn wel onmisbaar. Ze zijn het kloppende hart van de zorg – en van onze samenleving.

Wil je weten wat mijn wensen zijn?

Looncompensatie

Ik wens dat alle mantelzorgers die dat nodig hebben, thuis kunnen blijven om voor een dierbare te zorgen – en wel met volledige compensatie voor hun gemiste inkomen.

Praktische, concrete, snelle hulp

Ik wens dat er een instantie is, waar mantelzorgers spontaan naartoe kunnen bellen als ze direct hulp nodig hebben. Een 24-uurs-hulplijn, waar mensen zitten die meteen iets voor je kunnen betekenen. Bijvoorbeeld bij het regelen van respijtzorg – voor morgen. Of voor hulpmiddelen. En dat die middelen dan deze week nog bezorgd worden. Zonder schriftelijke aanvraag, op aanvraag, op aanvraag…

Begrip

Ik wens dat er veel meer begrip komt voor de zorgen en problemen van mantelzorgers. Van werkgevers en van de overheid, maar ook van de buren en van je vrienden en kennissen. Het is zo moeilijk om jezelf constant op te knippen in een mantelzorger én een evenwichtige werknemer, buurvrouw, goeie vriendin. Begrip is de sleutel voor minder zorgen.

Professionele begeleiding

En ik wens dat er psychologen en buddy’s klaarstaan, in iedere gemeente – invoelende vakmensen en lotgenoten, gespecialiseerd op het begeleiden van mantelzorgers. Zodat iedere mantelzorger die er écht doorheen zit heel laagdrempelig professionele begeleiding kan krijgen. Of een gesprek met iemand die precies weet van de hoed en de rand.

Dat zijn mijn vier wensen voor mantelzorgers. Wat wens jij?

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X