skip to Main Content

Verzonken in stilte #dementie #mimakkersophie

Meneer de Kreeft is klein van stuk. Zijn bewegingen zijn niet meer zo soepel dan vroeger. En in de jaren dat miMakker Sophie hem bezoekt, heeft ze hem achteruit zien gaan. Sprak hij eerst nog losse woorden in een onsamenhangend verhaal, nu zegt hij weinig tot niets meer. Hij is steeds vaker in stilte verzonken.
Al een tijdje verloopt het contact tussen Sophie en meneer de Kreeft moeizaam. Eerder kon hij opleven van de aanwezigheid van Sophie, nu lijkt het alsof het hem allemaal teveel is. De dingen die ze aanreikt, zoals muziek, zang, een knuffelhondje, dringen niet meer tot hem door en hij weert ze zelfs af. Hij lijkt het wel prettig te vinden als Sophie stil en met aandacht bij hem zit.
Onverwacht
Vanmorgen komt de verzorgster met meneer aan de arm de huiskamer in lopen. Ze laat meneer plaatsnemen waar hij Sophie kan zien. Het toetje wat ze voor hem heeft meegenomen en zorgzaam aan hem geeft, eet hij met smaak op. Wanneer de verzorgster weg is, kijkt meneer aandachtig naar Sophie. Hij volgt haar bewegingen die ze rond meneer Span maakt. Er verschijnt een voorzichtige glimlach op het gezicht van meneer de Kreeft. En wanneer Sophie in zijn richting loopt, steekt hij zijn hand naar haar uit. Hij pakt de hand van Sophie beet en zegt, totaal onverwacht: “Wat fijn.” Sophie gaat bij hem zitten en zegt: “Ja, heel fijn.” Ze kijken elkaar zwijgend aan en Sophie ziet dat meneer zichtbaar geniet van dit mooie moment.
De kracht van loslaten
‘Rendementen behaald in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst’. Zo luidt een bekende slogan uit het bankwezen. En hoewel een bank en een miMakker weinig met elkaar gemeen hebben, slaat de slogan wel op beide. Dementie blijft een proces waarin we steeds weer moeten kijken naar wat de ander nodig heeft. Soms lukt dat heel goed en soms verwachten we zelf te veel en lukt het niet. En wanneer we onze verwachtingen durven loslaten, ontstaan soms de meest verrassende contacten.

Gerja

Avatar

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X