Verkeerde ontwikkeling, zo’n verzekering voor mantelzorgers! #opinie

wat willen mantelzorgers MantelzorgelijkVorige week stond er weer een mantelzorg-peiling in de krant. Daar ben ik altijd blij mee: aandacht voor de werkelijke behoeften van mantelzorgers. Maar de conclusie die aan het onderzoek wordt vastgeknoopt, daar draait mijn maag zich van om.

Laten we even beginnen met het resultaat van het onderzoek: dat is zo klaar als een klontje. Mantelzorgers zouden meer tegemoetkomingen moeten krijgen, als ze mensen helpen. Belastingvoordeel of een onkostenvergoeding, bijvoorbeeld. Dat zegt Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers.

Uit de peiling blijkt dat veel mantelzorgers (zo’n 55 procent) financieel erg krap zitten. 15 procent van de mantelzorgers kan niet helpen zoals gewenst is, omdat dat te veel geld kost.

Jaarlijks zijn vrijwilligers tot 1100 euro kwijt aan was-, parkeer- en telefoonkosten. De gemiddelde reisafstand van mantelzorgers die niet samenwonen met hun zorgvrager ligt op 31 kilometer enkele reis. Gemiddeld komt dat neer op 95 euro per maand aan reiskosten, rekent Mezzo voor.

Telefoonkosten die te maken hebben met de zorg voor een ander komen voor mantelzorgers gemiddeld neer op 40 euro per maand.

Verzekering voor mantelzorg
Maar nu komt het. Mezzo zoekt daarom nu ook uit of mensen zich in de toekomst kunnen verzekeren voor mantelzorg, zodat de mantelzorgers een vergoeding kunnen krijgen.

“We voeren nu nog oriënterende gesprekken met verschillende verzekeraars”, zegt Mezzo-directeur Liesbeth Hoogendijk. “Maar het moet mogelijk zijn een verzekering af te sluiten die je later – als je hulp nodig hebt – die ondersteuning geeft. Dat de verzekering bijvoorbeeld regelt dat er twee keer per week iemand langskomt die helpt met boodschappen doen of kleine klusjes.” Hoogendijk hoopt dat over een jaar de eerste polissen daartoe afgesloten kunnen worden.

Bron: rtl.nl

Mantelzorgelijk OpinieBarbara: Ik heb dit bericht bewust een paar dagen laten liggen, want ik krijg hier een heel dubbel gevoel bij. Aan de ene kant vind ik dit onderzoek zinvol. Het is goed om mantelzorgers te vragen wat ze nodig hebben – en ben ik blij dat veel mensen aangeven dat ze het financieel moeilijk hebben door de extra kosten die mantelzorg meebrengt. Laten we wel wezen, veel mantelzorgers hebben het niet breed. De extra zorg gaat vaak ten koste van je eigen werk. Ik heb al zoveel mensen horen vertellen dat ze maar een dag minder gaan werken… of stoppen. Tel daar de onvermijdelijke reiskosten, telefoonkosten en kleine hulpkosten bij op – geen wonder dat het financieel aan alle kanten krap wordt.

Maar dan de conclusie. Die is zó wrang. Om je in te dekken tegen extra zorgkosten gaan we mantelzorgers een verzekering aanbieden? Wordt iedereen – want we zitten met zijn allen toch in hetzelfde schuitje, als mantelzorgers en mantelzorgers in spé – dan straks geacht om zélf wat voorbereidende maatregelen te nemen? En wat als je dat niet kunt?

Een WA-verzekering of een autoverzekering, die snap ik. Als je je niet verzekert voor schade die je een ander zou kunnen aandoen, ben je verkeerd bezig. Dat we ons tegen ziektekosten verzekeren, vind ik ook prima. (En dat we in een land leven, waar je hele goede zorg krijgt, voor betrekkelijk weinig geld, is natuurlijk helemaal mooi.) 

Maar er zijn zoveel andere verzekeringen, waar heb ik moeite mee heb. Glasverzekeringen, die bijna nooit uitkeren. Uitvaartverzekeringen. Waar je bij leven zoveel premie voor betaalt, dat je bij sterven drie dagen het Hilton had kunnen afhuren voor de koffie en cake.

En nu dan de mantelzorg-verzekering. Betaal iedere maand een paar tientjes premie. Dan helpen wij je straks met de hogere telefoonkosten, en wellicht een uurtje hulp op afstand. Bah!

Waarom legt dit onderzoek de verantwoordelijkheid bij de mantelzorger (in spé)? En serieus, wat doen we als het straks misgaat en de gemeente, of de zorgverzekeraar, zegt: “Mevrouw, u heeft geen recht op ondersteuning, want u bent al – of juist niet – verzekerd.” Mijn maag draait zich om. Zo raken we verder en verder weg van de verzorgingsstaat.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. Mezzo doet onderzoek via haar Nationale mantelzorg panel. 1300 mensen nemen daar aan deel. Niet iedereen zal elke keer meedoen met het beantwoorden van de vragenlijst. De representativiteit van het panel en de onderzoeken die Mezzo op deze manier doet, is zeker niet gegarandeerd.
    Maar oké, mantelzorg verlenen kost geld.
    Of een verzekering dé weg is om dat op te lossen is voor mij een vraag. Misschien wel een onderzoek waard. Maar ik zou dan ook graag andere mogelijkheden om mantelzorg te financieren willen onderzoeken. Hoe zit het met mantelzorg en behoud van uitkering als je niet volledig beschikbaar bent voor werk? Hoe zit het met mensen die hun baan (gedeeltelijk) opzeggen? Hoe zit het als je met iemand gaat samenwonen om voor diegene te zorgen?
    Er zijn ziektekostenverzekeraars die vervangende zorg betalen als de mantelzorger even niet beschikbaar is. Maar in feite zou niet alleen die vervangende zorg moeten worden betaald, maar ook de zorg die de mantelzorger geeft, als die dat wil.
    Dus wat mij betreft komt er een groter onderzoek naar financieringsmogelijkheden van mantelzorg. Waarbij wordt gekeken naar de behoefte/wens van alle Nederlanders, mantelzorger of niet. Je bent het tenslotte voor je er erg in hebt.

    1. Hi Cora, dank voor je reactie! Ik ben het volkomen met je eens – als je de manier waarop wij mantelzorg in Nederland ‘organiseren’ echt wilt veranderen, moet er representatief onderzoek komen. Kijk naar wat mantelzorgers zelf aangeven nodig te hebben. En kijk naar verschillende financieringsmogelijkheden. Maar goed, laten we niet té kritisch naar Mezzo doen, ze hebben met hun panel in ieder geval een signaalfunctie. En grootschalig onderzoek kost geld. (Wat jij en ik en Mezzo allemaal niet hebben. Op deze plaats van mijn kant een vriendelijk knikje naar de overheid.)
      Wat mij persoonlijk tegenstaat aan de door Mezzo voorgestelde mantelzorgverzekering, is het idee om de verantwoordelijkheid bij de mantelzorger te leggen. Als je er op tijd aan gedacht hebt om een polisje af te sluiten, kun je wat hulp krijgen. Wie het niet kan betalen of anderszins de boot gemist heeft, krijgt geen hulp. Dat past totaal niet bij ‘zorgen doe je samen’.

      1. Hoi Barbara, ik vind ook dat de overheid een dergelijk onderzoek moet laten uitvoeren. Het is een algemeen belang. Dus jouw idee over die mantelzorgverzekering en de verantwoordelijkheid deel ik.
        En verder vind ik juist wél dat we kritisch mogen zijn naar Mezzo, naar iedereen. Mezzo zegt te spreken namens de mantelzorgers. Zo wordt er her en der ook naar hen geluisterd. Maar een belangenbehartiger heeft op voorhand een gekleurd geluid. Ik ben voor meer ‘neutraal’ mantelzorgonderzoek. Het SCP en het Expertisecentrum Mantelzorg geven meer die nuance.

        1. Hi Cora,

          We zijn het inderdaad volmondig met elkaar eens!

          – De overheid vraagt steeds meer van mantelzorgers en heeft de plicht om daar ook de juiste randvoorwaarden voor te bieden.

          – Een mantelzorgverzekering (met onvermijdelijk winstoogmerk) is geen goed idee.

          – Er is onafhankelijk onderzoek nodig, en dat kan alleen worden uitgevoerd door onafhankelijke instanties.

          Zo. Hebben we toch op maandagochtend even orde op zaken gezet. 😉

          Volgende vraag: hoe gaan we dit onafhankelijke onderzoek voor elkaar krijgen?

          1. Leuk zo’n activerende conclusie 🙂 Dat lijkt me iets voor een politieke actie. Ik ga daar eens even over nadenken en wat mensen raadplegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top