Verpleeghuizen: de ‘slimme luier’ komt eraan

Algemeen Dagblad schrijft over de eerste ervaringen met de ‘slimme luier’ in Amersfoort. De introductie van de e-health luier moet de zorg in verpleeghuizen aanzienlijk verbeteren. De luier is uitgerust met technologie die aangeeft wanneer er verschoond moet worden. Stichting Philadelphia Zorg uit Amersfoort werkt als eerste met het materiaal.

Incontinente patiënten in verpleeghuizen en verzorgingsinstellingen zijn een grote zorg. Ruim 48 procent van bewoners zijn niet meer in staat hun plas op te houden en dragen continue een luier. Het verschonen daarvan is niet alleen belastend voor het personeel, maar is ook een inbreuk op de lichamelijke integriteit van de cliënten.

De slimme luier, ontwikkelt door de Deense fabrikant van incontinentiemateriaal Abena werkt via sensoren, die het vochtgehalte meten. De bevindingen worden doorgegeven aan een app. ,,Op de telefoon is precies af te lezen hoe vol een luier is en wie aan verschoning toe is. Desgewenst klinkt een signaal’’, aldus Rob Basjes, directeur van Abena Nederland.

Onnodige controles

Groot Schutterhoef in Leusden – instelling voor ernstig verstandelijk beperkten – kent inmiddels de voordelen. De instelling testte samen met vijf andere locaties van Philadelphia Zorg het afgelopen half jaar de slimme e heath-luiers. ,,Bewoners hoeven niet meer onnodig worden gecontroleerd tijdens standaard verschoningsrondes waarbij iedereen uit zijn rolstoel moet worden getild. Door de tijdige melding via de app wordt bovendien natte kleding en nat beddengoed voorkomen’’, zegt Greet Prins, voorzitter van de raad van bestuur van Philadelphia Zorg.

De luier van Abena moet niet alleen tijd, maar ook geld in de zorg besparen. De stukprijs ligt hoger dan standaard incontinentie-materiaal, maar de kosten op extra wasbeurten wordt volgens de fabrikant bespaard.

Bron: Algemeen Dagblad, artikel geschreven door Iris van den Boom

 

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top